Karolína, domácí kuchařka – 3.12. 2016:
Nejprve ale vezme Karolína diváky místo jihu na východ. Kdysi dávno narazila v jednom slovenském časopise pro hospodyňky na slovo „cícer“. Netušila, co to znamená, a pátrala, ale ani česká „cizrna“ jí moc neřekla. Dnes už ale ví, že jde o známou a oblíbenou luštěninu, která uprostřed zimy skvěle zahřeje třeba v podobě polévky.
S dalším receptem už ale známá kuchařka na jih zamíří. A pojede do Itálie. Jak prozradí, její děti milují špagety a ona se jejich nejoblíbenější variantu – s kečupem – rozhodla inovovat a našla recept, který je stejně jednoduchý na přípravu a chutná jim snad ještě víc – špagety s lososem, olivami a polníčkem.
Pro další inspiraci zamířila Karolína ještě jižněji – do Maroka. Odsud je znám tajine. Původně kameninový hrnec, ve kterém se připravuje jídlo, jehož základní složkou je maso. „Je to úžasná orientální specialita, kterou lze připravit z u nás běžně dostupných surovin. Dá se udělat z hovězího, kuřecího, jehněčího, zkrátka z různých druhů masa, a dokonce existuje i vegetariánská varianta. Můj první tajine byl z hovězího, a asi proto jej mám dodnes nejraději,“ říká Karolína. Orientální ráz tomuto jídlu pak dodávají i další přísady – sušené ovoce a mnoho zajímavého koření. „Vždy, když dělám tajine, připadám si jak na orientální tržnici s kořením, protože přesně tak voní i vypadá,“ zasní se Karolína.
S posledním receptem se vrátí do Itálie, přesněji nádherného Toskánska, odkud si přivezla recept na místní skvělé sušenky plné mandlí – cantuccini. Jsou výborné pro nečekanou návštěvu, protože doma v dóze vydrží dlouho. „S těmito sušenkami se vždy přenesu do jedné krásné toskánské cukrárny, kde jsem je poprvé ochutnala,“ zavzpomíná si Karolína.
Karolína, domácí kuchařka – recepty z epizody Přímořské vzpomínky:
• Hřejivá polévka s cizrnou
• Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem
• Hovězí tajine s medem a švestkami s petrželovým kuskusem
• Mandlové sušenky Cantuccini