Nastalo jaro, svítí sluníčko a je čas myslet na letní dovolenou. Místem, které rozhodně nezklame, je ostrov Kréta.
Kréta – kolébka mnoha civilizací – je největší a současně nejjižnější řecký ostrov s rozlohou 8 260 km2. Tento pátý největší ostrov ve Středomoří lze ovšem projet během jednoho dne. Měří od západu k východu 260 kilometrů a široký je od 10 do 56 kilometrů. Již od starověku tvořila Kréta přirozený most mezi Orientem, Egyptem a Evropou. Součástí novodobého řeckého státu se ostrov stal v roce 1912.
Největší předností Kréty je příznivé klima a přírodní rozmanitost. Překrásné písčité a oblázkové pláže a zajímavá hornatá krajina v kontrastu s úrodnými nížinami a malebnými zálivy nezklamou žádného návštěvníka.
Kréta. Ostrov, omývaný na severu Krétským a na jihu Libyjským mořem, je ideálním místem pro milovníky moře. Krétské pláže patří k nejkrásnějším v Evropě a mnoho z nich každoročně získává Modrou vlajku – mezinárodní ocenění hodnotící čistotu a úpravnost pláží. Rekreaci u moře lze na Krétě spojit s poznáváním bohaté historie a přírodních krás ostrova. Zájemce o historii určitě nezklamou archeologická naleziště, znalci řecké mytologie si nenechají ujít tajemnou jeskyni Dikteon, která je považována za místo zrození vládce všech bohů – Dia, milovníci přírody si mohou vyšlápnout do hor nebo podniknout projít soutěskou Samaria.
Ve všech turistických střediscích se nabízí spousta možností k provozování vodních sportů včetně potápění. Jednoduše si lze pronajmout auto, motorku i jízdní kolo. Během hlavní sezóny má celý sever ostrova dobré a poměrně levné linkové autobusové spojení do všech zajímavých míst a turistických středisek.
Dovolená na Krétě je také ideální příležitostí pro seznámení s místní kuchyní, doporučovanou dietology na celém světě. Pokud chcete ochutnat místní speciality, stojí určitě za to nespoléhat se jen na hotelovou kuchyni, ale vyrazit do ulic a ochutnat v místních tavernách to, co jedí místní Kréťané.
Krétská strava, kterou se místní obyvatelé živí už pár tisíc let, se stává celosvětovou módou.
Co je vlastně základem krétské diety? Jednoduchost a čerstvé suroviny. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr "feta", zelenina, olivy, ovoce a především - olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě. Panenský olej z prvního lisování oliv má nazelenalou až zelenohnědou barvu. Kréťané jím polévají bílý sýr sypaný oregánem, nešetří jím při přípravě salátu, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce ho využívají při léčbě různých kožních nemocí. Sami tvrdí, že jejich olej pomáhá při všech zdravotních problémech - od dětských kolik až po stařeckou ochablost.
Olivový olej je prostě zázračným krétským elixírem života. A taková láhev dobrého domácího olivového oleje jako suvenýr možná není nejkrásnější, ale určitě nejzdravější.