Oblíbená kuchařská reality show se po prázdninové přestávce vrací na televizní obrazovky a s ní i populární trojice mistrů kuchařského řemesla Jiří Král, Vladimír Krofta a Martina Nemčeková. Kuchařskou pohotovost už třetím rokem natáčí Centrum zábavné tvorby brněnského studia České televize.
Od 5. září 2011 vysílá ČT1 vždy v pondělí v 17:30.
Připomeňme si, že pořad je kuchařskou podívanou v netradičním podání. Kuchařská pohotovost v podobě týmu profesionálních kuchařů reaguje na „zavolání“ diváka o pomoc. Zjistí, s čím si zadavatel neví rady, jaké jídlo, občerstvení či oslavu potřebuje připravit, navrhne menu, postup a určí potřebné suroviny. A pak už se chystá, vaří, servíruje a ochutnává.
V desítkách odvysílaných dílů se například grilovalo, připravovaly se oslavy pro děti i dospělé, vařily vánoční, velikonoční, krajové, ale také třeba zahraniční speciality, nezapomínalo se na dietní a vegetariánská jídla, rybí speciality, na českou kuchařskou klasiku a došlo i na méně známé pokrmy.
Hned v prvním zářijovém dílu se tým Kuchařské pohotovosti vrací o téměř tři roky zpátky, kdy pořad začínal. Ne, nebude vařit stejné jídlo, ale zavzpomíná na jeden z prvních dílů a navštíví stejnou domácnost. Přijíždí k Ireně a Zuzaně, které už pomoc Kuchařské pohotovosti jednou potřebovaly. Jejich setkání je příležitostí k tomu, aby si připomněli některé důmyslné kousky, recepty a "vychytávky". Zadání hostitelek je tentokrát poněkud neobvyklé: "Už bychom konečně potřebovaly nějaký pořádný recept," shodly se Irena se Zuzanou. A kuchařský tým hned nachází odpověď v podobě lilku a la kaviár, marinovaných kuřecích kousků s jasmínovou rýží a ledovým salátem a domácí rychlovky v podobě litého koláče s ovocem.
Tajemství dalšího dílu odkrývá jeho název Fešák řízek. Jaké je tajemství dokonalosti jedné z nejoblíbenějších domácích pochoutek? Vždyť řízek, to je prostě pojem. Ať je to klasický vídeňský telecí řízek, který se může pochlubit svojí dlouhou historií či legendami o tom, jak vlastně vznikl, náš nejznámější starý dobrý vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ale také řízek z hovězí svíčkové či roštěné, řečený porthaus.
Dokonalým řízkem prostě nepohrdne žádný, ani ten nejnáročnější labužník. Tajemství dokonalého řízku prozradí šéfkuchař Jiří. A aby ani on, ani řízek nezůstal v kuchyni sám, připraví Martina přílohu, bez které se žádný řízek neobejde - speciální lehký bramborový salát. Vladimír přispěje hruškovým dezertem.
Tým kuchařů a televizního štábu je doslova v plné pohotovosti a natáčí další díly. Pondělní televizní podvečery na Jedničce tak slibují chvilky, které nenechají žádné labužníky v klidu.