Ačkoliv to málokdo ví, kvalitní rajčata dozrávající na slunci jsou doslova nabita zdravím. Obsahují minerály, vitamíny A, C, E, draslík, vlákninu a především antioxidant zvaný lykopén, který hraje významnou roli v boji proti rakovině. Nepodceňujte tedy rajská jablíčka!
Lykopén je antioxidant, který vědci objevili teprve před nedávnou dobou. Podle nejnovějšího výzkumu je velmi účinným bojovníkem proti rakovině prostaty a děložního čípku a snižuje i výskyt infarktů myokardu o celých 48 %. Lykopén je obsažen zejména v rajčatech, těsně pod jejich slupkou. Je tedy důležité, aby rajčata dozrávala na slunci a aby byla šetrně zpracována.
Zdrojem lykopénu nejsou jen syrová rajčata, ale i výrobky z nich. Ideálním zdrojem lykopénu jsou kvalitní kečupy připravované z rajčat dozrávajících na slunci. Takový kečup si můžete vyrobit sami. Vezměte rajčata vlastnoručně vypěstovaná na vaší zahrádce. Krátce je povařte, rozmixujte a vmíchejte ocet, cukr, sůl a bylinky. Tak dostanete kvalitní domácí kečup. Pokud vám to přijde moc pracné, kupte si kvalitní kečup.
Ani v kečupech Heinz nenajdete nic umělého. Žádná zahušťovadla, konzervanty, barviva ani aromata, jen kvalitní portugalská rajčata dozrávající na slunci a běžné kuchyňské přísady, jako jsou kvasný ocet, cukr, sůl, bylinky a koření. Na přípravu půl kila hustého kečupu se spotřebuje celé kilo rajčat s vysokým obsahem dužiny a také velkým množstvím lykopénu. Je to ideální řešení pro období, kdy nemůžeme konzumovat čerstvou zeleninu.