Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.01. 2025
Dnes má svátek Ctirad
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kysané zelí a jeho vliv na naše zdraví

19. 12. 2011 | Péče o tělo
Kysané zelí je jemně nakrájené zelí, které bylo zkvašeno za pomoci mléčných bakterií. Má výbornou kyselou chuť, která vzniká při kvašení. V mnoha domácnostech se stále ještě zimní hlávkové zelí nakládá.  Kysané zelí je nejen chutné, ale má výborné léčivé účinky. Je dobrým zdrojem vitamínu skupiny C a B, minerálů, jako je draslík, hořčík, zinek i fluor. Již v minulosti se používalo jako všelék na různé neduhy.

Svým významnými látkami, které obsahuje, pomáhá bojovat s únavou a zvyšuje obranyschopnost organismu.  Je to zelenina, která podporuje trávení, má silné protizánětlivé účinky. Působí dobře na zažívání, na žaludeční a dvanácterníkové vředy, prospívá také střevům. Obsahuje velmi účinné látky, které prospívají zejména diabetikům. Je také dobrou prevencí různých civilizačních chorob. Tím, že čistí krev, působí dobře na pokožku a pleť. Snižuje vysoký krevní tlak. Odstraňuje a vylučuje škodlivé látky z těla, je výborné na pročištění organismu. Nejen syrové, ale také kysané zelí je považováno za jednu z nejzdravějších potravin.

Kysané zelí v kuchyni

Tepelnou úpravou ztrácí zelí cenné vitamíny, proto ho konzumujeme nejraději v syrovém stavu. V kuchyni má všestranné využití.

Můžeme ho použít k přípravě polévek, omáček, jako přílohu k různým druhům masa. Výborné je také do halušek a k plněným masovým knedlíkům. Můžeme si z něj připravit různé saláty, například smíchané s fazolkami.  

Domácí kysané zelí

40 kg bílého hlávkového zelí,10 cibulí, hrst soli, 1 sáček kmínu. Do zelí se může přidávat podle různých zvyků například kopr, křen, bobkový list, jalovec, malá jablka i se slupkou, bílé víno. Zelí se nakládá do vhodných nádob, kterým se říká zeláky, nebo se používají sudy na kvašení. Zelí nakrouháme na kruhadle s noži z nerezavějící oceli. Nakrouhané zelí s jemně nakrájenou cibulí zasypeme solí, přidáme kmín a promícháme. Takto připravené zelí dáme do nádoby nebo vaničky a šlapeme. Menší množství zelí můžeme  tlouci paličkou. Když nám zelí pustí šťávu, ochutnáme ho a podle potřeby ještě přisolíme. Ušlapané zelí dáme do zeláku a hodně upěchujeme. Zakryjeme čistým plátnem a dřevěnými prkénky, které zatížíme kamenem. 

Takto nachystané zelí dáme aspoň na jeden týden do teplejší místnosti, teplota by se měla pohybovat kolem 20°C. Po několika dnech si můžeme všimnout, že zelí začíná kvasit, objevují se na něm bublinky. Po týdnu přeneseme zelí do chladné místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 10°C. V takové místnosti, nejlépe ve sklepě, zelí 4 až 6 týdnů dokvašuje. Zelí má být po celou dobu zakryto lakem, bez přístupu vzduchu. Pokud nám lak vyschne, přilijeme chladnou převařenou vodu, kterou mírně osolíme. Na jaře se může na zelí vytvořit bílý povlak, který občas odstraníme.

Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínů a minerálů hlavně v zimním období, kdy potřebujeme posílit obranyschopnost organismu.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
a užitečné zelí....SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždy to máš hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles