Proč právě kysané zelí?
Zvyšuje odolnost organismu a posiluje imunitu: Díky bakteriím, které vznikají při kvašení, obsahuje mnohem více vitamínů než zelí v syrovém stavu. Bohaté je kysané zelí především na vitamín C, B, K, E, provitamín A, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny a také tak zvané izotiokyanáty, které mají v těle funkci obrany před rakovinotvornými účinky.Pomáhá léčit: Kysané zelí používali naši předkové při dalekých plavbách, aby se tak chránili před kurdějemi. Jako další doporučený recept pro zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne. Léčba zelím a zelnou šťávou je bezpečná a nehrozí vám žádné vedlejší účinky.

Bojuje proti špatné náladě: Díky zvýšenému obsahu vitamínů B12 a B6 pomáhá kysané zelí i proti únavě a stresu. Konzumací zelí k večeři navíc podpoříte produkci spánkového hormonu melatoninu, který zlepší kvalitu vašeho spánku. Dobrý vliv má zelí i na libido a plodnost.
Jak užívat kysané zelí?
Pro pokrytí denní dávky vitamínu C stačí zkonzumovat 200 g denně.Proti zácpě se doporučuje vypít denně 250 ml šťávy z kysaného zelí.
Tip pro šetřivé hospodyňky:
Kysaným zelím skvěle vyčistíte koberce a podlahové krytiny. Zelí nasypte na koberec a silně vtírejte. Hrubší kusy zelí pak smeťte, jemnější vysajete vysavačem. Barvy na koberci se rozjasní a oživnou.Zdroj: Hamé