Pěstuje se hlavně pro své výborné plody, vlašské ořechy. Patří mezi léčivé stromy a okrasné dřeviny, které nesmí chybět na žádné zahrádce. Tato medonosná a rychle rostoucí dřevina poskytuje velmi kvalitní dřevo pro výrobu v nábytkářském průmyslu. Listy se dříve používaly k barvení vlasů. Ořechový olej se používal při opalování ke krásnému zabarvení kůže. Odvar z ořešáku se využíval na odpuzování hmyzu.
Léčivé účinky
Ořešák královský patří mezi léčivé stromy. Sbírají se zejména listy v červnu nebo zelené oplodí těsně před sklizní plodů, tedy v srpnu. Sklízejí se také zelené, ještě nezralé plody. Listy sušíme v tenké vrstvě. Po usušení uložíme do vzduchotěsných uzavíratelných nádob. Listy mají protizánětlivý účinek. Pro vnitřní použití se připravuje čaj - 1 lžička sušených listů na jeden šálek horké vody. Odvar z listů se používá jako kloktadlo při zánětu v dutině ústní. Odvary do koupele pomáhají při střevních a gynekologických potížích. Nálev se připraví z 10 dkg sušených listů na 1 l vody.Vlašské oříšky, léčivé plody
Plody ořešáku královského jsou velice chutné. Jsou bohatým zdrojem vitamínů z rodiny B, které jsou potřebné pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují mozkovou činnost. Oříšky konzumujeme jen přírodní, 5 vlašských oříšků denně.Pěstování
Ořešák je krásná dřevina, která zdobí každou zahradu. Má rád slunné stanoviště chráněné před větrem. Množí se jednoduše semeny, které můžeme vysévat na podzim. Poškodit ho můžou jen velmi silné zimní mrazy.Ořešák královský je léčivý strom, který nás svou silou udrží v dobré kondici.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz