Alergická onemocnění postihují řadu orgánů a sliznic. Někdy se vyskytují jednotlivě, někdy se u jednoho pacienta sdružují. Jeden člověk má pouze alergickou rýmu a zánět spojivek, jiný astma, další ekzém, kopřivku a ještě někdo jiný třeba potravinovou alergii. U řady pacientů ale nacházíme několik alergických onemocnění současně – ekzém, astma a potravinovou alergii, astma a alergickou rýmu a potravinovou alergii. Všechny kombinace jsou možné, a navíc se mohou během života různě měnit.
Projevy potravinové alergie jsou velice různorodé. Patří s k nim kopřivka a otoky, atopický ekzém, anafylaxe, alergický zánět jícnu a žaludku, záněty střev a konečníku, astma a orální alergický syndrom. Posledně jmenované onemocnění je nejčastější u dospělých s pylovou alergií.
Nadýmání jako příznak alergie?
Po kontaktu s potravinovým alergenem dochází k otoku rtů, svědění patra, otoku hrtanu, úst, hltanu. Příznaky se mohou také rozšířit na zažívací trakt – zvracení, nadýmání, průjem, někdy se přidávají i celkové příznaky, jako je kopřivka, otoky, rýma, astma, vzácně otok hrtanové příklopky a anafylaktický šok. V pylové sezoně bývají tyto příznaky intenzivnější.
Podkladem je reakce na alergen, který se vyskytuje jak v pylu, tak i v dané potravině. K takovýmto nejznámějším sdruženým alergickým reakcím patří rekce na břízovité a jablko, lískový ořech, rajče, ale i peckoviny, kiwi, fazole, hrách, pažitku a celer, další skupinou jsou celer, anýz, fenykl, koriandr, kmín a pyl jarních stromů nebo pelyňku, dále pyl trav a rajské jablíčko a obiloviny, dále latex a banán, avokádo, kaštan, kiwi.