Meruňky už před více než dvěma tisíci lety znali staří Číňané a z Číny se zřejmě rozšířily až k nám.
Meruňkám patří přední místo mezi potravinovými zdroji organického železa. Překvapivé možná je, že více ho tělo získá ze sušených plodů. Meruňky tak velmi výrazně zlepšují krvetvorbu, jsou účinným lékem protianemickým, blahodárně působí i na soustavu krevního oběhu. Z vitamínů je podstatný vysoký obsah karotenoidů, které příznivě působí na kvalitu zraku, posilují a pomáhají při boji se šeroslepostí. Karotenoidy jsou známé i svým pozitivním vlivem na kůži, zvláště tehdy, je-li vystavena nadměrnému slunečnímu záření.
Meruňky pomáhají jak zevnitř, pokud je jíme, tak zevně v podobě různých pleťových masek a obkladů. Díky vysokému obsahu vlákniny (obsah v sušených plodech je pochopitelně vyšší) jsou i ideálním pomocníkem pro lidi, kteří trpí zácpou.
Nesířené sušené meruňky se mohou stát i velmi zajímavou zdravou náhradou za nezdravé sladkosti.
VYZKOUŠEJTE:
Meruňky jako osvědčený prostředek proti nechutenství. Dvě nebo tři meruňky před obědem a večeří po dobu alespoň čtrnácti dní spolehlivě vrátí chuť k jídlu!
Zdroj: DTEST
Hanka
ChytráŽena.cz