Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pečivo – základní potravina

17. 03. 2012 | Škola vaření
Pečivo, a zejména chléb, je důležitou potravinou pro mnoho lidí na celém světě. Obsahuje snadno využitelné sacharidy, a tudíž je významným zdrojem energie. V pečivu se také nachází množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jejich podíl závisí na tom, zda se jedná o pečivo světlé (z bílé mouky) či tmavé (celozrnné).

Chléb je český grunt


Chléb je jednou ze základních potravin i zdrojů energie. Každá země má svůj vlastní, specifický chléb a stejně je tomu i v případě České republiky. Tradiční český chléb je jedinečný nejen typickou chutí, ale především svou výživovou hodnotou a nezastupitelností v našem jídelníčku.

ChlébNa trhu je široká nabídka různých druhů pečiva. Které z nich si ale vybrat? Odborníci se shodují, že pro náš organismus mají největší přínos výrobky z celozrnné mouky, tedy celozrnné pečivo, v němž je obsaženo více zdraví prospěšných látek. Pro malé děti zhruba do deseti let je ovšem vhodnější pečivo bílé, protože jejich organismus by se nedokázal vypořádat s tak velkým množstvím vlákniny, kterou celozrnné výrobky obsahují.

Mezi spotřebiteli v České republice stále vedou klasické pekařské výrobky – tradiční chléb a rohlíky. Mnoho spotřebitelů však s ohledem na zdravý životní styl začíná dávat přednost pečivu z celozrnné mouky před bílým pečivem.

Víte, že…


•    chléb je coby zdravá a biologicky hodnotná potravina nedílnou součástí racionální výživy?
•    chléb tvoří pomyslnou základnu výživové pyramidy?
•    chléb je významným zdrojem energie a živin, především bílkovin, vitaminů řady B, železa, vápníku a vlákniny?
•    význam chleba v české historii dokládá starý slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí.

Jak v obchodě vybrat správný chléb?


Při nákupu chleba je třeba dát pozor především na jeho dostatečnou propečenost, střídka má být přiměřeně pórovitá a pružná. Pokud tomu tak je, chléb se okamžitě po zmáčknutí vrátí do původního stavu. Správně upečený chléb je pravidelně formovaný a pěkně klenutý s čistou kůrkou zlatohnědé barvy. Chuť a vůně chleba má být typicky „chlebová“, aromatická po použitých surovinách.

Druhy pečiva:


•    Chléb je základní potravinou. Při jeho přípravě je použita mouka, voda, kvas, případně droždí. Zpravidla se do chleba přidává jedlá sůl a kmín.
Chléb má hmotnost minimálně 400 g (vyjma krájeného) a peče se ve tvaru veky, bochníku nebo ve formě.

•    Vícezrnné pečivo obsahuje v těstě minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito, případně luštěniny nebo olejniny.

•    Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách a příslušné vyhlášky obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Celozrnné pečivo je proto bohaté na minerály, vitaminy, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.

•    Běžné pečivo obsahuje pšeničnou nebo žitnou mouku, přísady a Pečivopřídatné látky. Obsah tuku je nižší než 8,2 %, cukru je méně než 5 % vzhledem k hmotnosti použité mouky.

•    Toustový chléb je vhodný k přípravě svačinových sendvičů a k další tepelné úpravě.

•    Speciální pečivo obsahuje kromě pšeničné a žitné mouky další složku, jako obiloviny, olejniny, luštěniny nebo brambory, a to v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků (mouk).

•    Jemné pečivo jsou pekařské výrobky, při jejichž výrobě bylo použito alespoň 8,2 % tuku nebo více než 5 % cukru na množství použité mouky.

•    Trvanlivé pečivo má prodlouženou trvanlivost snížením obsahu vody na nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %. Trvanlivé pečivo může být plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené.

•    Dopek (bake off) jsou předpřipravené (předpečené, případně předkynuté) vytvarované pekařské výrobky, následně zmrazené, určené k dalšímu tepelnému zpracování.

Zdroj, foto: Interspar.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pripájam sa k názoru Víchrice.Zbožňujem teplý chlieb a tú chrumkavú kôrku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles