Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Potraviny prospěšné našemu zdraví – péče o zrak

12. 08. 2011 | Péče o tělo

Zrak je jedním z nejvzácnějších darů přírody. Oči jsou zrcadlem nejen duše, ale i našeho zdraví. Jsou nejvýraznějším smyslovým orgánem, proto si zaslouží naši péči a starostlivost.  Oči jsou nesmírně choulostivé. Stačí například prudké světlo, nečistý vzduch, dým a prach, které způsobují různé slzení a záněty očí.

Oči mají být čisté a zářivé. Aby takovými byly vždy, na to nestačí jen nejdokonalejší  make-up, ale je potřebná každodenní starostlivost. Tento úžasný orgán potřebuje ke svému výkonu malé množství kyslíku a také několik dalších nezbytných látek. Patří tady vitamín A, karotenoidy - jsou to přírodní barviva, obsažená v rostlinné stravě a také vitamín C a E. Rostlinná strava poskytuje očím živiny pro jejich správnou funkci. Ke ztrátě ostrosti zraku může dojít nejen nemocí - například cukrovkou, ale také nedostatkem oxidantů, které se ve stravě nacházejí.

Vitamín A
Potraviny bohaté na vitamín A, pomáhají léčit všechny oční nemoci. Patří tady dobře známá mrkev, která obsahuje vysoký podíl provitaminu A. Můžeme ji použít syrovou, vařenou, ale také jako mrkvovou šťávu. Mezi další bohaté zdroje betakaroténu patří meruňky a mango. Můžeme je konzumovat čerstvé, ale také sušené. Dávají očím nejen zdraví, ale také krásu.  Dalším cenným zdrojem tohoto vitamínu jsou datle. 

Karotenoidy – přírodní barviva obsažená v rostlinné stravě. Bohatým zdrojem těchto přírodních barviv jsou pomeranče, listová zelenina, špenát, zelí, kapusta, které patří k nejlepším zdrojům. Špenát stejně jako kapusta patří mezi nejbohatší zdroje těchto vitamínů, které pomáhají předcházet ztrátě zraku. Špenát můžeme použít čerstvý, zmražený, vařený nejlépe v páře, protože si uchovává většinu svých vitamínů a minerálů. Také čerstvou špenátovou šťávu. Dále to jsou borůvky, ostružiny a dýně.

Vitaminy C a E vitamíny, které se nacházejí v ovoci, zelenině, ořeších, obilných klíčcích. Jejich nedostatek může způsobit ztrátu zraku. Mezi cenný zdroj vitamínu C patří čerstvé šípky, černý rybíz, citrusy, zejména grapefruity, broskve aj. Nejbohatším zdroje vitamínu E jsou oříšky a slunečnicová semínka.

Oči si zaslouží naši mimořádnou pozornost. Odráží se nám v nich všechno, co cítíme, lásku, radost i bolest.  Každodenní malinkou péčí dodáme tomuto úžasnému orgánu vše, co potřebuje ke své dokonalosti.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné,a taky dostatek spánku,nekuřácké prostředí a méně televize a počítače.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný a zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles