Nechutná vám nevýrazný květák dovezený z Polska a neokouzlí vás ani rajčata z Rumunska, která pořádně nevoní? Patříte k těm bez vlastního záhonku? Zkuste kvalitní českou zeleninou buď z farmářských trhů, nebo ve svém okolí začněte hledat tzv. zeleninu z integrované produkce.
Nenechte se odradit složitým označením integrovaný systém produkce zeleniny. Jednoduše řečeno se za ním skrývá česká zelenina vysoké kvality, při jejímž pěstování byly použity ekologicky přijatelné metody a naopak se minimalizoval vliv postřiků a hnojiv s možnými vedlejšími účinky. Takový systém pěstování snižuje rizika přehnojování půdy, a tím pozitivně ovlivňuje kvalitu i chuť zeleniny.
Zelenina pěstovaná v systému integrované produkce navíc podléhá systematické a nezávislé kontrole a je provozována pod ochranou známku, kterou získají pouze pěstitelé, jenž splní podmínky Zelinářské unie Čech a Moravy. A proč se tedy rozhodnout pro zeleninu vypěstovanou v systému integrované produkce? Důvodů je celá řada, taková zelenina je:
• chutnější, neboť je pěstována s dávkami hnojiv snížených minimálně o 30 % oproti běžnému způsobu pěstování.
• zdravější, neboť pesticidy se nepoužívají preventivně, ale až po zjištění významného výskytu škůdce a až po vyčerpání nechemických metod ochrany.
• bezpečná, protože před výsevem, či výsadbou, ale i v průběhu pěstování a před sklizní, jsou nezávislými pracovníky akreditovaných laboratoří odebírány vzorky půdy a rostlin a prováděny předepsané rozbory na obsah pesticidů, živin a těžkých kovů.
• pod trvalým dohledem, pěstební opatření jsou průběžně kontrolována dvěma nezávislými akreditovanými organizacemi.
• nezaměnitelná, u jednoho pěstitele se vylučuje souběžné pěstování zeleniny v systému konvenčním a integrovaném a její původ musí být průkazný.
• šetrnější k životnímu prostředí, protože při pěstování je jednak významně omezena chemická ochrana, a jednak se snižuje i kamionová doprava jinak nutná pro dovoz zeleniny ze zahraničí.
• naše - česká, neboť systém IPZ byl vytvořen a zaveden pro produkty vypěstované v České republice. Jejím pravidelným nakupováním tak podpoříte české zemědělství.
• cenově dostupná – cenově se totiž neliší od zeleniny, která je vypěstována běžným způsobem. Je tak dostupnější než BIO.
Pokud tedy máte možnost výběru, preferujte zeleninu a ovoce vypěstované u nás. Kromě toho, že podpoříte naše pěstitele, také uděláte o trošku více pro své zdraví. Zelenina či ovoce, které dozrává na naší půdě a pod naším sluníčkem je určitě zdravější a chutnější než to, které musí dozrávat ve speciálních skladech.
Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny patří v současné době ty, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. Patří k nim kedlubny, ředkvičky, papriky, chřest, rozmanité odrůdy salátů a rajčata. Češi také v posledních letech poměrně razantně mění své stravovací návyky a čerstvou zeleninu chtějí zařazovat do svého jídelníčku po celý rok.
Bohatá a pestrá strava je ale velmi důležitá nejen v dospělosti. Především u dětí, jejichž organismus je ve vývoji, může čerstvá zelenina v jídelníčku změnit celý jejich další život… Pokud vaše dítě zelenině příliš neholduje, je například vystaveno až třináctkrát většímu riziku vzniku zácpy.
Zdroj: Penny.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz