Životní styl hraje v rozvoji kolorektálního karcinomu nezanedbatelnou roli. Ovlivňuje jeho vznik z 60 až 80 %. Ovlivnit můžeme tyto rizikové faktory:
Nadváha – vyšší tělesná hmotnost je rizikem pro vznik celé řady nemocí (vysoký tlak, nemoci srdce a cév, cukrovka), u osob s nadváhou se také vyskytuje častěji kolorektální karcinom.
Vysoký podíl živočišných tuků v potravě – nadměrná konzumace červeného masa a živočišných tuků (sádlo, máslo) je jedním z významných rizikových faktorů. Je doporučeno vyhýbat se také uzeninám, které mají vysoký obsah kancerogenních látek.
Nedostatek pohybu
Nízký obsah vlákniny v potravě – vláknina zrychluje pohyb obsahu tlustého střeva, a tím snižuje dobu, po kterou na střevní sliznici působí procházející zplodiny.
Zácpa
Sekundární prevence - Screeningové vyšetření umožňuje
- odstranit endoskopicky polypy, které by se mohly stát základem pro zhoubné bujení,
- rozpoznat rakovinu včas, v raném stadiu, u lidí, které zatím vážnější problémy nepřivedly k lékaři.
Screenig zahrnuje - test na okultní krvácení ve stolici,
- endoskopické vyšetření (koloskopie nebo fibroskopie),
- klinické vyšetření lékařem.
Pokud na sobě pozorujete některé z následujících příznaků, vyhledejte lékaře.
Kolorektální karcinom se může projevit následujícími obtížemi:- problémy při vyprazdňování
- krev ve stolici (může být jasně červená, ale i tmavá)
- průjem, zácpa, nebo pocit, že nedošlo k dostatečnému vyprázdnění
- opakující se bolesti břicha, nadýmání, říhání, pocity plnosti nebo křeče
- ztráta hmotnosti z neznámé příčiny
- stálá únava nebo chudokrevnost
- zvracení