Autor: Mgr. Ing. Diana Chrpová
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2009
Rozměry: 140 x 210 mm
Počet stran: 136 str.
Cena: 189 Kč
Prakticky denně slyšíme varování lékařů, že každý druhý člověk v České republice umírá na kardiovaskulární onemocnění. Obyvatelé naší republiky jsou na předním místě v onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Existuje samozřejmě řada příčin tohoto nepříznivého zdravotního stavu naší populace.
Jednou z nich je i nesprávný životní styl, včetně špatných stravovacích zvyklostí. Renomovaná česká autorka, Mgr. Diana Chrpová vám proto přináší návody a zaručené rady, jak zdravě jíst a zůstat fit. Ve své zbrusu nové publikaci vám poradí, jak se stravovat během celého roku, měsíc po měsíci. Získáte cenné informace, která jídla jsou v daný měsíc nejvhodnější a z jakých potravin by se měl skládat váš jídelníček. Autorka nezapomněla ani na vzorové jídelníčky a na odlišnosti týkající se těhotných, dětí a nemocných. Za celé nakladatelství vám přejeme příjemnou zábavu u vaření a především dobrou chuť!
Obsah knihy S výživou zdravě po celý rok:
Energetická a biologická hodnota stravy
Bílkoviny ve výživě
Hubnutí nejen po Vánocích
Zelenina a ovoce v zimě
Sacharidy ve výživě
Výživa při nemocech z nachlazení, chřipce, viróze, infekci močových cest
Tuky ve výživě
Cholesterol
Vitamíny
Minerální látky
Antioxidanty
Bylinky v kuchyni
Vláknina ve výživě
Zelenina a ovoce v létě
Hygiena výživy
Jídelníček o dovolené
Ukázka z knihy S výživou zdravě po celý rok:
Zelenina a ovoce v ziměOd malička slýcháme "Jez ovoce a zeleninu, potřebuješ vitaminy!" To je samozřejmě pravda, ale kde tyto úžasné plody nasbírat v lednu? My je naštěstí sbírat nemusíme, jsou jich plné obchody i v lednu, avšak za ceny, které nejsme zvyklí za ovoce a zeleninu platit. Tyto ceny za zboží, které je většinou dovážené, být vyšší logicky musí. Nehrajme si na pohádku "O dvanácti měsíčkách", kdy nám jahody zadarmo donese hodná Maruška. Ceny ovoce a zeleniny v zimě ve srovnání s cenami některých potravin, které nemusí být součástí našeho jídelníčku, nejsou tak nekřesťanské, jak se na první pohled zdá.
Například v některých cukrárnách koupíte ovocno-tvarohový dort za 36 Kčza stejnou cenu v zimě pak 1,5 kg pomerančů nebo 0,5 kg broskví nebo pěkný velký hrozen vína bez pecek. Nikde ovšem není psáno, že musíme v lednu jíst ovoce a zeleninu, která dozrává našim pěstitelům v létě. Jak to dělali v zimě naši předkové? Konzumovali to, co šlo uskladnit nebo nějakým způsobem konzerovat. Z oboce to byla jablka, kompoty, sušené švestky, křížaly, proslazené višně. Ze zeleniny to byla uskladněná kořenová jako mrkev, celer, petržel, pastinák, pak cukety a jiné dýně, hlávkové zelí, kapusta, nakládaná zelenina jako zelí a okurky.
Tuto k nihu S výživou zdravě po celý rok koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.
PetraC
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz