Člověk míní, sopka mění. Zdeněk Pohlreich chtěl rozšířit svou misi až do
Středomoří na Baleáry, ale čáru přes rozpočet mu udělal sopečný mrak z
islandské sopky. Na Mallorku v době plánovaného natáčení nelétala letadla.
Rozhodl se tedy, že bude pro změnu soptit v Praze. Vyslyšel volání, které se ozývalo ze sídlištní restaurace Kotelna v Zahradním městě. Co zjistil? Že jde původně skutečně o kotelnu, která je dnes přestavěná ve stylově čistou restauraci s krbem a zahrádkou. Má vtipný jídelní lístek v podobě periodika Hlas Kotelny a dva generačně vzdálené kuchaře. Sebevědomého mladíka Petra a zkušeného Josefa. Jídlo ale šéfovi vůbec nechutnalo. Okamžitě zanevřel na lososa i žebírka. O to více ale hýřil vtipem… Chcete vidět šéfa ve formě a slyšet pár nových neotřelých hlášek? Tak sestupte do Kotelny se Zdeňkem Pohlreichem v úterý 18. 5. ve 21.20 v pořadu Ano, šéfe!
Křehká a blonďatá paní Riedlová, která se o restauraci stará, je
perfekcionistka. Chtěla by, aby její podnik dostal elegantnější image a
ustálila se návštěvnost, která je i po dvou letech provozu nevyzpytatelná. Jak
vytvořit lákavější menu, za nímž by byli hosté ochotní přijít tak často, aby se
Kotelně zvýšil zisk?
Jaké je motto tohoto podniku? Kotelna vás bude hřát jak na jazyku, tak na duši.
V době šéfova příchodu slogan vyjadřoval spíš přání než realitu. Zdeněk
Pohlreich si dal uzenářskou pánev, která představovala jeden z klasických omylů
českých restaurací. Majitelka to má ráda sladké a pánev byla klobásovou směsí s
jablky a zavařeninou. Proč? Jemnou chuť lososa přebíjela tapenáda z oliv a
smetanová omáčka, maso nebylo dobře připravené. Kůže z ryby dokonce
v šéfovi na chvíli probudila amatérského výtvarníka. Vychvalovaná
a doporučená vepřová žebírka nebyla ochucená a dosolená, podobně jako šťouchané
brambory.
Opět se doslova i přeneseně objevilo na talíři věčné téma zeleninových obloh.
Šéf plánuje zlepšováček a nechá si ho patentovat: omyvatelnou plastovou oblohu.
S jídlem nebyl ani trochu spokojen a vyzval kuchaře, aby mu udělali pokrm,
o němž si myslí, že mu bude chutnat. Jak to dopadlo? Nastal posun
k lepšímu? Co se skrývalo v prémiovém moučníku? Když Zdeněk Pohlreich
skočí servírce na lep, sebekriticky usoudí, „že snad bude blbej ještě
v rakvi“, a upustí trochu páry. Na zátěžový večer dokonce osobně pozve
zevlující obyvatele sídliště, mezi nimi i jednoho kulturistu. Sám předvede
několik pozic, aby si trochu rozproudil krev před maratonem v kuchyni,
který všechny čeká.
A že jsme v Kotelně, bude tam pořádně horko. Pokud vás zajímá, jaké recepty šéf zvolil a jestli na Zahradním městě dosáhnou na hvězdičku, sledujte buditele českých restaurací v akci!
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz