Zdeněk Pohlreich se řítí na sajdkáře BMW z roku 1936 do
říše skal, vzácných živočichů a chráněných rostlin. Do Českého Švýcarska si
šéfa pozvali manželé Panenkovi. Není sám. Protože jsou jeho mise údajně čím dál
nebezpečnější, veze si na pomoc kamaráda Romana Vaňka, šéfa Pražského
kulinářského institutu.
V penzionu Vlčárna spolu ochutnají překvapivě dobré jídlo, kuchařka Pavlína je talent. Proč si tedy Panenkovi zavolali na pomoc buditele českých restaurací? Nedokázali si zatím vytvořit stálou klientelu, nevydělávají a potřebují poradit, v čem vězí hlavní problém. Chcete-li vidět totálně rozhozeného šéfa, sledujte jeho další lekci ekonomičtějšího restauračního provozu v úterý 11. května ve 21.20 na Primě.
Vlčárna je kouzelný podnik s atmosférou. Příroda
v okolí penzionu je překrásná, chovají se tu koně, co by kamenem dohodil,
leží kozí farma. Majitelé, manželé Panenkovi, jsou stavaři a dům z osmnáctého století citlivě a nákladně zrekonstruovali. Každý pokoj
dostal svůj styl a jméno, v lokále je kolem sálajících kamen v sametových boxech útulno,
v čisté kuchyni dobře vaří, i když na jídelním lístku jsou obvyklé
nesmysly. Do zdejší přírody se pomalu vrací losos, v lednici se ale mrazí
předražený losos z Číny. V potoce se prohánějí pstruzi,
v kuchyni však pečou pangasia. Proč tolik surovin z Asie v Lužických
horách? Ale kůzlátka, třeste se, šéf má s vámi na Vlčárně jasné úmysly!
Nasnídat se na čerstvém vzduchu před hospodou je sen. Navíc snídaně, jaké
nabízí zdejší štědrý švédský stůl, jsou opulentní jak v luxusním hotelu.
Jako strávník si šéf liboval – to je České Švýcarsko v praxi! Host si
libuje, ale majitel strádá. Šárku Panenkovou přijde jedna snídaňová porce na
hodně přes sto korun. A Zdeněk Pohlreich soudí, že radovat by se měli oba –
host i majitel. Hospoda se musí dělat srdcem, ale zároveň se srdcem dělat
nesmí. Že to není protimluv, se pokusí přesvědčit majitelku, která počítat moc
neumí. „V restauraci ani nemáme kasu,“ upozorňuje šéfa mladá Šárka, která
pracuje na place a vidí to na rozdíl od maminky realističtěji. Má ale pocit, že
s tím nic nesvede. Šárka mladší má zaječí úmysly a chce z té lesní „idyly“ prchnout. Šéf ji přemlouvá, ať ještě vydrží,
přijel přece proto, aby provedl nepopulární reformy!
Šárčin otec je vášnivý motorkář a motorkáři i cyklisté mají na Vlčárně
perfektní zázemí. Dokonce je tu letní pódium a sál, kde se dají pořádat rockové
koncerty, zálesáci se mohou vyspat ve vojenském stanu. V kuchyni kraluje
Pavlína a rok už visí vaření především na ní.
I když není vyučená, vede si skvěle, ale neumí si práci zorganizovat. Ani nemůže. Jídelní lístek z pera Šárky starší je hrozně náročný, každé jídlo má svoji přílohu. Blonďatá Pavlína je vlastně malý zázrak. A zázrak je, že s takovou dřinou a chaosem ještě nesekla. Na zátěžový večer se přitom nebezpečně blíží kolona motorkářů! Jak tohle dopadne? Šéf v tom nechce nechat Pavlínu samotnou, asi se pěkně zapotí. A taky rozzuří. Chtějí majitelé vůbec nějakou změnu? Zatím to tak nevypadá!
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz