Ráno bychom se měli vyhýbat i pití černé kávy. Také pozor na sladké pamlsky. Děti, které snídají sladkosti s vysokým obsahem cukru a často i nevhodného tuku, dosahují při testech paměti a pozornosti velmi špatné výsledky.
Pro hodnotnou snídani hovoří mnohé

- Děti rodičů, kteří každý den snídají, budou s velkou pravděpodobností v jejich stopách pokračovat. Pokud se správně stravují rodiče, učí k tomu i své děti. Takto vedené děti pak nepřibývají na váze, jsou štíhlejší a zdravější než děti rodičů, kteří pravidelně nesnídají.
- Podle prováděných výzkumů pravidelné snídaně zlepšují výkonnost, přináší pocit spokojenosti, u žáků a studentů vyvolávají pozitivní přístup k učení, což udržuje potřebnou pozornost pro příjem nových informací a umožňuje dobré pamatování. Při testech duševních schopností byly nejlepší výsledky zaznamenány u lidí zkoušených do hodiny po snídani.
- Ti, co vynechávají snídaně mají v průměru horší výsledky testů zaměřených na pohotovost a poznávací schopnosti a obecně jsou podrážděnější, unavenější a malátnější než lidé, kteří ráno snídají.
- Osoby, které pravidelně snídají, nevykazují takové sklony k úzkostem a celkově žijí šťastnější a spokojenější život. Vědci prokázali, že dostatek sacharidů (v podobě obilovin) v ranních hodinách efektivně povzbudí náladu a redukuje kolísání nálad v průběhu celého dne.
- Vědci také prokázali, že lidé, kteří ráno snídají, se s nejvyšší pravděpodobností nestanou obětí nějaké poruchy příjmu potravy (bulimie či anorexie). Jedna australská studie zjistila, že ženy, které ráno nesnídaly, více inklinovaly k tomu být nespokojené se svou postavou a celkově měly horší zdravotní stav.
- Mnoho dětí i dospělých tvrdí, že nemohou jíst velkou snídani. Ale existuje jednoduché řešení, naučte se jíst lehkou večeři a chuť na ranní snídani se brzy dostaví.
- Studie prokázaly pozitivní souvislost mezi snídáním a délkou života, samozřejmě s přihlédnutím k dalším faktorům. Správná snídaně také snižuje riziko infarktu myokardu, cukrovky nebo rakoviny.
Autorka: Jarmila Mandžuková