Pro nízký obsah využitelných uhlovodanů je sója doporučována i nemocným cukrovkou. U žen v rámci přirozeného stárnutí dochází k prudkému snížení množství hormonů, zvláště estrogenu. Žena se ocitne v tzv. přechodu, v klimakteriu. Je pochopitelné, že se taková prudká změna neobejde bez následků. Úbytek estrogenů doprovází celá řada příznaků s výrazně negativním vlivem na kvalitu života ženy.
Asi nejznámější jsou návaly, ale tzv. klimakterický syndrom tvoří řada dalších příznaků: změny nálad, bušení srdce, nespavost, únava atd. Bylo zjištěno, že nepříjemné zdravotní problémy, které provázejí přechod, se dají snížit přidáním sóji do jídelníčku ženy. Obsažené rostlinné hormony fytoestrogeny mají podobné vlastnosti jako ženské pohlavní hormony a dokáží poskytovat náhradu za vlastní estrogeny. Ženy, jejichž strava je bohatá na sóju a sójové výrobky, prožívají přechod mnohem lépe.
Příjem rostlinných hormonů snižuje i riziko odvápnění kostí, tedy osteoporózy a působí preventivně proti rakovině. V této souvislosti je zajímavé, že Japonky umírají na rakovinu prsu čtyřikrát méně než Evropanky a Američanky. Také jejich nádory obvykle rostou pomaleji. Jediným výrazným rozdílem je pravděpodobně zvýšená konzumace sóji a sójových produktů u Japonek.
Sójové tipy do kuchyně
- K tomu, aby se projevily pozitivní účinky sóji na náš organismus, ji nemusíme konzumovat ve velkém množství. Sójové boby se doporučuje konzumovat jedenkrát týdně a více využívat ostatní sójové výrobky - mléko, jogurt, sójový sýr - tofu, sójové maso, mouku apod.- Sójové boby před vařením 8-12 hodin namáčíme a pak asi 4 hodiny vaříme. Dobu varu výrazně zkrátíme vařením v tlakovém hrnci, kdy stačí asi 50 minut.
- Časově výhodné je používat předvařené sójové boby nebo konzervované boby.
- Uvařené sójové boby mají lehce oříškovou chuť a lze je použít k přípravě salátů, kterým dodají zajímavou chuť.
- Uvařené sójové boby můžeme na malém množství oleje upražit a použít jako náhradu oříšků. Pražené sójové boby lze koupit pod názvem alaburky.
- Sójová mouka nejen zvyšuje výživnou hodnotu a kyprost pokrmu, ale také zlepšuje jeho chuť. Přidáváme ji do domácích moučníků, drobného pečiva, sekaných mas, houskových i bramborových knedlíků...
- Konzervované sójové klíčky použijeme přímo, čerstvé klíčky krátce povaříme a přidáváme do pomazánek či salátů. Výborně doplňují i pokrmy připravované na čínský způsob.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz