Mratín (Praha-východ) Rekordních 24 týmů z celé republiky se tuto sobotu utká o titul Mistra ČR v přípravě bramborového salátu. Již počtvrté proti sobě nastoupí družstva kuchařských profesionálů a před zraky poroty i veřejnosti odtajní své nejlepší receptury na nejoblíbenější přílohu českých vánoc.
Tradičně je místem této kulinářské soutěže
středočeský Mratín, kam se
první adventní víkend sjíždějí zejména zástupci českých kuchařských škol, aby mezi sebou změřili síly a dokázali, že jejich bramborový salát je ten nejoriginálnější. Sama originalita a kreativita je přitom pouze jednou z posuzovaných vlastností. Porota u salátu dále hodnotí jeho
upravenost, vůni, ale také samozřejmě chuť.

Málokdo dnes přitom ví, že historie bramborového salátu se počala psát
v druhé polovině 19. století v jedné moskevské restauraci, jejíž majitel, belgický rodák Lucien Oliver, jako první umíchal drahý pokrm z brambor, majonézy, vajec, ale také z raků, kaviáru nebo křepelek a nabízel jej moskevské smetánce. Salát se brzy stal vyhledávanou pochoutkou, která se rozšířila po celé Evropě, leč v mnohých domácnostech i restauracích si odříkali drahé ingredience a tím salát upravili do jeho současné podoby.
Na salátovém mistrovství ČR se ovšem každoročně objevují
velmi odvážně a nápadité kreace, ve kterých své místo nacházejí vskutku nečekané přísady. Nebo vy snad dáváte do bramborového salátu
med, parmazánové hoblinky a klíčky česneku? Mistři tohoto oboru ano.
Salát letošních Mistrů ČR vám přineseme příště. V sobotu 27.11.2010 jej poznáme.
Veronika J.
ChytráŽena.cz
Tento článek také můžete