Tradičně je místem této kulinářské soutěže středočeský Mratín, kam se první adventní víkend sjíždějí zejména zástupci českých kuchařských škol, aby mezi sebou změřili síly a dokázali, že jejich bramborový salát je ten nejoriginálnější. Sama originalita a kreativita je přitom pouze jednou z posuzovaných vlastností. Porota u salátu dále hodnotí jeho upravenost, vůni, ale také samozřejmě chuť.
Málokdo dnes přitom ví, že historie bramborového salátu se počala psát v druhé polovině 19. století v jedné moskevské restauraci, jejíž majitel, belgický rodák Lucien Oliver, jako první umíchal drahý pokrm z brambor, majonézy, vajec, ale také z raků, kaviáru nebo křepelek a nabízel jej moskevské smetánce. Salát se brzy stal vyhledávanou pochoutkou, která se rozšířila po celé Evropě, leč v mnohých domácnostech i restauracích si odříkali drahé ingredience a tím salát upravili do jeho současné podoby.
Na salátovém mistrovství ČR se ovšem každoročně objevují velmi odvážně a nápadité kreace, ve kterých své místo nacházejí vskutku nečekané přísady. Nebo vy snad dáváte do bramborového salátu med, parmazánové hoblinky a klíčky česneku? Mistři tohoto oboru ano.
Salát letošních Mistrů ČR vám přineseme příště. V sobotu 27.11.2010 jej poznáme.
Veronika J.
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz