Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017

7. 10. 2017 | Televizní tipy
Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou pátrat po příběhu dalšího hrdiny kuchyně. Tentokrát se zaměří na tak trochu outsidera mezi masy – jehněčí, kterému nevěnujeme zdaleka takovou pozornost, jakou by si zasloužilo. Jedná se totiž o maso, jehož chuť je specifická, delikátní a osobitá. Nechte se inspirovat v šestém dílu pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.

První zvíře, které si člověk ochočil, byl pes a potom to byla nejspíš ovce. Díky skalním malbám objeveným ve Španělsku víme, že ovce žila ve společnosti lidí už v jedenáctém tisíciletí před naším letopočtem. Po dlouhá léta to muselo být soužití velmi těsné a intenzivní, ovce chovali Sumerové, staří Egypťané, Řekové i Římané. Jak velký význam pro člověka ovce měly, dokládá například Bible. Jehně, nebo častěji beránek, se objevuje ve Starém i v Novém zákoně. Beránek býval symbolem čistoty a nevinnosti, a tak i častým obětním zvířetem, protože obětovat má smysl jen něco skutečně hodnotného.

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017Jehněčí má v kuchyni obrovský potenciál. Každý jeho kousek poskytuje gastronomický zážitek. Hitem je jehněčí kolínko, jemné maso z kotlet se zase hodí na rychlé úpravy, plecko je vhodné k mletí a kýta k pečení. Klasická kombinace je s česnekem a rozmarýnem, ale hezky „hraje“ také s jemnějším tymiánem, šalvějí či naopak výraznějším římským kmínem.

Jehněčí maso rozhodně nechybí na stole v Austrálii a na Novém Zélandu, kde se chová asi desetina světové produkce ovcí, ještě o něco více jich potkáme v Číně, Súdánu nebo v Indii a Íránu. V Evropě vede Velká Británie následovaná Španělskem. Česká republika sice žebříčky neláme, nicméně ekochovy ovcí se u nás rozmáhají a kvalitního jehněčího je tak už zde dost.

Na jeden z takových ekochovů v Heřmanově se také podíváme. Na farmě Zelené údolí tam ovce chová rodina Novotných.

Jehněčí menu Hrdiny kuchyně


•    Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem
•    Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde
•    Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami

Sledujte šestý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 7.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !