Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOM

18. 06. 2024 | Televizní tipy
Poznejte příběh dvou velmocí. Zjistěte, co je postupně utvářelo v průběhu věků, a odhalte přelomové okamžiky jejich tisícileté historie. Amerika patří mezi jednu z nejbohatších demokracií světa a paradoxně jí k tomu dopomohlo i otroctví. Rusko je zase velkou zemí s obrovskou historií od krutých vládců přes komunistické vůdce až po dnešní vládu v čele s Putinem. Světová pozice obou států se utvářela v průběhu několika staletí a Prima ZOOM vám umožní všechno nahlédnout souhrnně během celovečerních dokumentů.

Dlouhá historie na Prima ZOOM:


18. 6. ve 20.00 Amerika: Tisíciletá historie
25. 6. ve 20.00 Rusko: Tisíciletá historie

Amerika: Tisíciletá historie (repríza pátek 21. června v 9.25)

Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOMOdhalte přelomové okamžiky tisícileté historie Ameriky v celovečerním snímku a zjistěte, jak se stala světovou mocností, jakou dnes známe. Jedna z nejmocnějších a nejbohatších demokracií na světě byla vybudována díky otrokům, kteří dřeli nejprve na tabákových plantážích a začátkem 19. století na plantážích s bavlnou. S větší poptávkou po bavlně rostla i větší poptávka po otrocích a v roce 1860 dosáhl počet otroků v Americe téměř čtyř milionů. Výsledkem byl prudký nárůst finanční síly Ameriky. To se dělo převážně na jihu Ameriky, a když hrozilo zrušení otroctví, odpojily se jižní státy od Ameriky jako takové, vytvořily Konfederaci a pro Spojené státy to byli zrádci. Začala občanská válka, trvající čtyři roky až do roku 1865. 

Unie zvítězila nad Konfederací a bylo zrušeno otroctví, ale docházelo k rasové segregaci, a to díky novým zákonům, které podporovaly oddělování černých obyvatel od bílých. Rasová segregace trvala dalších sto let, během nichž mohli černoši jen na vyhrazená místa. Černošští obyvatelé získali svá opravdu svobodná práva až po tři sta letech od vylodění prvních otroků v Americe. Vyhlášením nezávislosti a koupí Louisiany od Francouzů, kteří si toto území nárokovali, došlo k prvnímu vyhnání domorodých obyvatel, které pokračovalo při osidlování Západu. Amerika se zrodila z obrovského krveprolití, které začalo v boji za nezávislost proti britské monarchii, přes občanské nepokoje, útlak indiánů až po zapojení se do obou světových válek, do válek, kde se bojovalo proti komunismu, a do vedení studené války. Amerika nepronikla do celého světa jen válčením, ale i konzumní kulturou, jako je filmový průmysl, rychlé občerstvení nebo nápoj Coca-Cola.

Rusko: Tisíciletá historie (opakování pátek 28. června v 9.10)

Rusko je velkou zemí s obrovskou historií, jejíž vládci byli nelítostní. Ivan IV., zvaný Hrozný, byl přesvědčen, že dobrý vládce musí být krutý, a podle toho jednal. Když se stal carem Petr I. Veliký, bylo Rusko největší zemí na světě a žilo zde 14 milionů Rusů. Petr I. se nechal inspirovat Západem k modernizaci Ruska a hlavně k vybudování nového hlavního města Petrohradu, jež je postaveno na kostech nevolníků, kteří při výstavbě města zemřeli. I Kateřina Veliká vládla Rusku pevnou rukou. Na trůn se dostala po odvážném převratu, který uspořádala. Její manžel Petr III. byl tajně zavražděn a za její vlády se Rusko ještě zvětšilo. 

Rusové však byli dál vykořisťováni a trpěli další roky hladem. Mikuláš II. byl posledním carem Ruska, neboť po pár letech jeho vlády, na začátku roku 1905, se lid začal bouřit proti vykořisťování, až vše roku 1917 vyústilo v rezignaci vlády a v únorovou revoluci, kdy začala komunistická éra v čele s Leninem. Z Ruska se stal Sovětský svaz a po Leninovi nastoupil Stalin, který stejně jako Lenin neakceptoval odpor ani kritiku. Stalin poslal do pracovních táborů, odkud nebylo návratu, miliony lidí. S tím mu pomáhalo NKVD, předchůdce KGB, kterou později založil Nikita Sergejevič Chruščov.

Ruskému lidu začalo svítat na lepší časy až v roce 1985 s nástupem Gorbačova, který byl propagátorem demokratizace a ukončení studené války. Po rozpadu Sovětského svazu bylo zpět opět Rusko, o němž se začalo opět negativně mluvit po nástupu Vladimíra Putina, který před politickou kariérou pracoval pro KGB. Vladimír Putin je prezidentem Ruska, který si zajistil novými dodatky v ústavě, že se může udržet u moci až do roku 2036.


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOM:

Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOM
Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOM
Tisíciletá historie dvou velmocí na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !