Základ zdravé stravy
Tvaroh je unikátní potravina – nízká energetická hodnota v kombinaci s vysokou hodnotou výživovou z něj tvoří ideální prvek dietního jídelníčku. Tvrdý tvaroh obsahuje pouze necelé 1% tuku a přibližně 26% bílkovin! Proto ho ocení všichni, kdo si hlídají linii. Tvaroh obsahuje řadu pro tělo důležitých látek – především plnohodnotné bílkoviny a minerální látky. Je velmi dobře stravitelný a dokáže výborně zasytit.
Pochoutka na mnoho způsobů

Netradiční tvarohové pohoštění
Nastrouhaným tvarohem můžeme ozvláštnit i pomazánku. Výborný je v kombinaci s pažitkou či provensálskými bylinkami. Překvapivě dobré jsou i jednohubky z tvrdého tvarohu. Příprava je snadná: kostičky tvarohu krátce namočíme do oleje, obalíme v koření a společně s okurkou, paprikou, šunkou či jinými delikátními ingrediencemi propíchneme párátkem.
Domácí balkánský sýr
Milujete balkánský sýr, ale nelíbí se vám, že obsahuje až 45% tuku? Vyrobte si domácí balkánský sýr z tvrdého tvarohu: do plastové krabičky s víčkem nalijte cca 1,5 dcl vody a promíchejte s 6 g mořské soli. Přidejte tvrdý tvaroh a nechte zaležet v ledničce. Po týdnu můžete ochutnat!
Poctivý tvaroh
Tvaroh se připravuje tradičními postupy z prvotřídního mléka od místních farmářů. Podobný způsob výroby by vám poradila i vaše prababička, jen se dnes už nepoužívá samovolně zkyslé mléko ale mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost. Mléko se zpracovává ve vanách, kde dochází k vysrážení vlivem rozvoje mléčných kultur přidávaných do mléka. Výsledná tvarohová sraženina se nechá zrát přibližně 16 hodin, poté se zahřeje, čímž se odloučí část syrovátky. Výsledný tvaroh se lisuje v nerezových formách.