Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tvrdý tvaroh – ideální ingredience vašeho zdravého životního stylu

17. 07. 2014 | Diety
Tvaroh má v našem jídelníčku nezastupitelnou pozici – je významným zdrojem bílkovin nezbytných pro růst svalové hmoty, má relativně nízkou energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Tvrdý tvaroh je určen ke strouhání, výborně se hodí k řadě sladkých pokrmů, ale oceníte ho i jako náhradu tučnějšího sýra

Základ zdravé stravy


Tvaroh je unikátní potravina – nízká energetická hodnota v kombinaci s vysokou hodnotou výživovou z něj tvoří ideální prvek dietního jídelníčku. Tvrdý tvaroh obsahuje pouze necelé 1% tuku a přibližně 26% bílkovin! Proto ho ocení všichni, kdo si hlídají linii. Tvaroh obsahuje řadu pro tělo důležitých látek – především plnohodnotné bílkoviny a minerální látky. Je velmi dobře stravitelný a dokáže výborně zasytit.

Pochoutka na mnoho způsobů


Tvrdý tvaroh – ideální ingredience vašeho zdravého životního styluKdo by neznal ovocné knedlíky posypané strouhaným tvarohem? Na tuto pochoutku se někteří z nás těší celý rok. Tvrdý tvaroh však můžeme použít ve studené kuchyni. Výborně se hodí například do zeleninových salátů jako dietnější alternativa sýra. Kostičky je možné také lehce opražit na pánvi a podávat společně se zeleninovou přílohou. S olejovou marinádou lze i grilovat.

Netradiční tvarohové pohoštění


Nastrouhaným tvarohem můžeme ozvláštnit i pomazánku. Výborný je v kombinaci s pažitkou či provensálskými bylinkami. Překvapivě dobré jsou i jednohubky z tvrdého tvarohu. Příprava je snadná: kostičky tvarohu krátce namočíme do oleje, obalíme v koření a společně s okurkou, paprikou, šunkou či jinými delikátními ingrediencemi propíchneme párátkem.

Domácí balkánský sýr


Milujete balkánský sýr, ale nelíbí se vám, že obsahuje až 45% tuku? Vyrobte si domácí balkánský sýr z tvrdého tvarohu: do plastové krabičky s víčkem nalijte cca 1,5 dcl vody a promíchejte s 6 g mořské soli. Přidejte tvrdý tvaroh a nechte zaležet v ledničce. Po týdnu můžete ochutnat!

Poctivý tvaroh


Tvaroh se připravuje tradičními postupy z prvotřídního mléka od místních farmářů. Podobný způsob výroby by vám poradila i vaše prababička, jen se dnes už nepoužívá samovolně zkyslé mléko ale mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost. Mléko se zpracovává ve vanách, kde dochází k vysrážení vlivem rozvoje mléčných kultur přidávaných do mléka. Výsledná tvarohová sraženina se nechá zrát přibližně 16 hodin, poté se zahřeje, čímž se odloučí část syrovátky. Výsledný tvaroh se lisuje v nerezových formách.

Zdroj: Jaroměřická mlékárna

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tvaroh si dopřávám často, mám ho ráda. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles