Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden

17. 06. 2024 | Televizní tipy
Zaostřeno na poznání s Prima ZOOM. Výpravy plné dobrodružství díky Prima ZOOM. Nenechte si ujít rozmanitou podívanou! Tohle je váš talíř poznání, tak si vyberte, co vás baví a pojďte koukat na Prima ZOOM! Vrhněte se do víru poznání a zábavy s Prima ZOOM. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden:


18. 6. 20.00 – Amerika: Tisíciletá historie

Odhalte přelomové okamžiky tisícileté historie Ameriky v celovečerním snímku a zjistěte, jak se stala světovou mocností, jakou dnes známe. Jedna z nejmocnějších a nejbohatších demokracií na světě byla vybudována díky otrokům, kteří dřeli nejprve na tabákových plantážích a začátkem 19. století na plantážích s bavlnou. S větší poptávkou po bavlně rostla i větší poptávka po otrocích a v roce 1860 dosáhl počet otroků v Americe téměř čtyř milionů. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týdenVýsledkem byl prudký nárůst finanční síly Ameriky. To se dělo převážně na jihu Ameriky, a když hrozilo zrušení otroctví, odpojily se jižní státy od Ameriky jako takové, vytvořily Konfederaci a pro Spojené státy to byli zrádci. Začala občanská válka, trvající čtyři roky až do roku 1865. Unie zvítězila nad Konfederací a bylo zrušeno otroctví, ale docházelo k rasové segregaci, a to díky novým zákonům, které podporovaly oddělování černých obyvatel od bílých. Rasová segregace trvala dalších sto let, během nichž mohli černoši jen na vyhrazená místa. 

Černošští obyvatelé získali svá opravdu svobodná práva až po tři sta letech od vylodění prvních otroků v Americe. Vyhlášením nezávislosti a koupí Louisiany od Francouzů, kteří si toto území nárokovali, došlo k prvnímu vyhnání domorodých obyvatel, které pokračovalo při osidlování Západu. Amerika se zrodila z obrovského krveprolití, které začalo v boji za nezávislost proti britské monarchii, přes občanské nepokoje, útlak indiánů až po zapojení se do obou světových válek, do válek, kde se bojovalo proti komunismu, a do vedení studené války. Amerika nepronikla do celého světa jen válčením, ale i konzumní kulturou, jako je filmový průmysl, rychlé občerstvení nebo nápoj Coca-Cola.

19. 6. 20.00 – Hlenky: Géniové bez mozku

Hlenka přichází! Tento zvláštní organismus je starý celou jednu miliardu let. Známe ho spíše jako plesnivý sliz. Přesto neohroženě zpochybňuje způsob, jakým nahlížíme na život. A navíc se chystá úplně změnit koncept inteligence. Může být někdo nebo něco génius, i když nemá mozek? Fascinující dokumentární film, ve kterém se sci-fi potkává s půvaby přírody, špičkovou vědou, úsměvným humorem, ale i digitální animací, je pozoruhodným portrétem jednoho naprosto ohromujícího živého organismu. 

Není to ani živočich, ani rostlina, ani houba… je to hlenka! Jedna jediná obří buňka, jejíž úžasné schopnosti otevírají zvídavým vědcům dveře do úplně nového, neznámého světa – světa, ve kterém existuje inteligence bez mozku. Dokument Hlenky: Géniové bez mozku vznikal na třech světových kontinentech a připomíná vzrušující vědecký thriller. Sledujte špičkové mezinárodní odborníky z Evropy, Japonska nebo USA, odhalte jejich přelomové poznatky a zažijte ohromující výpravu k samotným kořenům poznání.  

20. 6. 22.00 – Vlk versus medvěd

Medvědi a vlci v severní části Finska mají každý úplně jinou strategii lovu. Ale v obou případech je dokonale propracovaná do nejmenších detailů. Jenže co se stane, když stanou proti sobě tváří v tvář s vyceněnými čelistmi? Jedinečný přírodovědný film Vlk versus medvěd přináší výjimečné srovnání silných a slabých stránek těchto dvou ikonických šelem.  

21. 6. 22.00 – Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem I (Zlo kolem nás)

William Shatner se proslavil jako první představitel kapitána Kirka, který v čele posádky vesmírné lodi Enterprise v seriálu Star Trek zkoumal neznámá tajemství kosmu. Nyní se stal hlavní tváří nového, fascinujícího seriálu od tvůrců oblíbených pořadů Vetřelci dávnověku a Prokletí ostrova Oak. Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem se zaměřují na mrazivá témata, která uchvacují naši představivost a terorizují naše sny od údajných setkání s UFO přes náhlá zmizení až po posednutí čirým Zlem. Odhalte pravdu o nejpodivnějších a nejzáhadnějších zaznamenaných událostech. S pomocí světových expertů, očitých svědků a dramatických rekonstrukcí se zaručeně přesvědčíte o tom, že „je něco někde tam venku”.

21. 6. 23.00 – Vetřelci dávnověku XIII (Nemožné artefakty)

V roce 2017 vyšlo najevo, že americké ministerstvo obrany utratilo miliony dolarů za vyšetřování zpráv o pozorování UFO. Třináctá řada napínavého seriálu přináší nejnovější poznatky o tajných vládních projektech a odhaluje, jakou můžou mít spojitost s mimozemskými civilizacemi. Vetřelci dávnověku zkoumají bohatou historii důkazů o tom, že naši planetu už 75 milionů let navštěvují mimozemšťané. Buďte taky u toho! Tajné zprávy ukryté v dílech Leonarda da Vinciho. 

Černé díry přímo na Zemi. Proslulá americká základna Oblast 51 jako trik, který má odvést pozornost od něčeho mnohem většího. Starověká egyptská říše nebo letiště pro mimozemšťany? Těmito a mnoha dalšími záhadami se zabývají nové epizody vzrušujícího historického seriálu Vetřelci dávnověku. Ve 21. století vědci, odborníci a vládní agentury z celého světa konečně spojili síly a snaží se najít definitivní důkaz o existenci mimozemského života. Ale i když to nikdo z nich nechce otevřeně přiznat, tento „hon na mimozemšťany” probíhá už několik dlouhých dekád.

22. 6. 22.00 – Bibracte: Ztracené galské město

V srdci francouzského Burgundska, hluboko v místních lesích, leží město, které bylo dva tisíce let ztracené. Jmenuje se Bibracte a bylo to nejdůležitější oppidum v celé Galii. Právě tady na vrcholu hory kdysi galský kmen Aedů, který byl spojencem Římanů, vybudoval opevněné město. Jak vypadalo dávné galské město, kde žilo 10 tisíc obyvatel? Jak jeho stavitelé dokázali vybudovat nezničitelné opevnění v dobách, kdy byla taková ochranná opatření pro galská města cizí?

Jak se archeologům podařilo i navzdory zubům času objevit jeho dřevěné pozůstatky? A proč pak Aeduové své hlavní město náhle opustili? Topografické mapy vytvořené pomocí technologie LIDAR a impozantní digitální snímky odhalují důkazy o romanizaci galské metropole, vybudování důmyslného systému vodovodu, reprezentativního fóra i baziliky. Ty už sice nestojí, ale město Bibracte dodnes zůstává obrovským archeologickým nalezištěm, stále plným historických pokladů a dávno ztracených tajemství.

22. 6. 23.00 – Da Vinci: Tajemství Mony Lisy

Kdo je Mona Lisa? Tato otázka odstartuje vzrušující a napínavé pátrání jako z thrilleru. Odehrává se napříč celou Evropou a jeho aktéři hledají stopy, které by mohly odhalit skutečnou identitu dámy z Louvru. Už víme, že to není Lisa del Giocondo, manželka florentského obchodníka s hedvábím, jak jsme se dříve domnívali. Nově objevený historický dokument dokazuje, že pokud Leonardo skutečně namaloval portrét Lisy, muselo k tomu dojít v roce 1503, což je nejméně deset let předtím, než datujeme vznik jeho nejslavnější malby. Tak tedy – kdo je Mona Lisa?

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !