S kým se můžete poradit o své výživě a jejím případném doplnění tak, aby to bylo ku prospěchu Vašemu zdraví? Nejlépe uděláte když ke konzultaci využijete profesionály - nutriční terapeuty.
Vitamín B
Vitamin B je znám od roku 1912. Pod značením vitamín B je obvykle chápán komplex vitamínů skupiny B, které jsou velmi důležité pro správnou funkci metabolismu, tedy spolupůsobí při přeměně živin získaných z potravy na složky potřebné pro náš organizmus. Vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a potřebujeme je doplňovat průběžně.
V potravě jsou jejich zdrojem maso, sýry, kvasnice, obiloviny, luštěniny a ořechy. Liší se však podle druhu vitamínu – některé tedy získáme spíše z obilovin (Vitamín B1 – thiamin), jiné hlavně z masa (Vitamín B12 – kobalamin). „Pokud není jisté, že je třeba doplnit konkrétní vitamín skupiny B, je rozumné dbát na jejich komplexní konzumaci – tedy pestrou stravou obsahující všechny jejich zdroje“ uvádí z České asociace sester Tamara Starnovská, nutriční terapeutka.
U koho je největší riziko nedostatku vitamínu skupiny B? A v jakém věku nejvíce? Riziko nedostatku vitamínů skupiny B souvisí se stravovacími zvyklostmi a skladbou jídelníčku – pokud při redukčním režimu vyřadíte z jídelníčku zcela pečivo a to více dní, bude Vám chybět více vitamínů skupiny B. Stejně tak u osob, které nekonzumují maso je nedostatek vitamínu B12.
Pokud člověk bude jíst smíšenou stravu - o by člověk měl jíst za potraviny, aby uváděný vitamín nahradil?
Smíšenou stravu – maso, pečivo, luštěniny, občas doplnit různé druhy ořechů. „Obecně platí, že jednostranné stravování, kdy pořád „točíme“ stejná jídla vede k nedostatkům v množství minerálních látek a vitamínů“ uzavírá nutriční terapeutka Tamara Starnovská.
Mají smysl doplňky stravy nebo to je jenom vyhazování peněz?
Doplňky stravy mají smysl tehdy, kdy je jisté, že jiným způsobem příslušné látky doplnit nemohu – tedy v nemoci, případně v situacích kdy dlouhodobě nemohu jejich zdroje konzumovat. To může nastat v případě redukčního režimu s nízkým podílem obilovin a luštěnin, nebo v situaci kdy je celkový příjem stravy snížen – například pro potíže s její konzumací (například jíte jen ½ či méně běžné porce).
Skupinou rizikovou jsou i osoby ve vyšším věku, kdy je časté celkové snížení konzumace jídla a zúžení výběru používaných potravin na několik málo druhů, často ještě zhoršené omezením či vyloučením masa z jídelníčku.
Zdroj: www.cnna.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz