Vláknina tedy sytí, ale nepřidává ani gram tělesné hmotnosti. Již mnohokrát bylo prokázáno, že vláknina zvyšuje pocit sytosti a oddaluje pocit hladu. Navíc dostatečný a pravidelný příjem vlákniny má pozitivní vliv na střevní činnost, upravuje stolici, odstraňuje zácpu a pozitivně působí na celou řadu onemocnění - hemoroidy, křečové žíly, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, brání rozvoji aterosklerózy a vysokého krevního tlaku, chrání před cukrovkou (zpomaluje vstřebávání glukózy), je prevencí žlučových kamenů, rakoviny tlustého střeva, detoxikuje organismus atd. Ale nezapomeňte, že nic se nemá přehánět!
Předávkování vlákninou vede k nadýmání, zažívacím obtížím a nedostatku minerálů, neboť vláknina může bránit vstřebávání minerálních látek. Při doplnění jídelníčku přírodními produkty s vysokým obsahem vlákniny je důležité dodržovat správný pitný režim, jinak svoje příznivé účinky ztrácí. Výrobci se o zdravý trend „vláknina“ přetahují, v prodeji je celá řada produktů.
Bohatým zdrojem vlákniny jsou otruby, které jsou "odpadním" materiálem při mletí obilí. Otruby naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich netloustne. Stačí konzumovat tři lžičky každý den. Pro lepší chuť je můžeme zvolna na suché pánvi opražit, při pražení je musíme míchat, aby se zbarvily dozlatova. Pro rychlejší navození pocitu sytosti se doporučuje konzumovat otruby před jídlem.
Pšeničné otruby lze přidávat i do těst různých moučníků, a to nejvýše v množství jedné čtvrtiny celkového množství mouky, lze použít i celozrnnou mouku, která má zvýšený podíl vlákniny. Stejnou službu plní i mleté obilné klíčky, které mají příjemnou oříškovou chuť a lze si je rovnou přidat do jogurtu nebo tvarohu.
Jedinečným zdrojem vlákniny je Psyllium, které vzniklá vyčištěním semen obalů jitrocele indického. Psyllium slouží i k celkovému ozdravení organismu, čistí trávicí ústrojí, vytváří ochranný film na střevní sliznici a chrání ji tak před účinky toxinů a škodlivých bakterií, působí jako účinný prostředek při zácpě a průjmu a příznivě ovlivňuje hladinu cukrů, tuků a cholesterolu v krvi. Po rozpuštění v tekutině nabobtná až čtyřicetkrát. Této jeho unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože tímto je možné omezit příjem jiné kalorické potravy.
Psyllium je možné zakoupit i v bio kvalitě, kdy při zpracování nebylo použito chemických prostředků pro hubení plevelů, hmyzu a při dopravě. Na trhu jsou i ochucené varianty s příchutí citronu, melounu, pomeranče a podobně, ale určitě bych se přimlouvala za přírodní psyllium. V prodejnách zdravé výživy lze koupit i další výrobky s obsahem Psyllia, jako sušenky, tyčinky či chléb.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz