Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázračná bylinka tymián

3. 05. 2011 | Zahrádka
Název této rostliny se odvozuje od řeckého Thymos, což značí odvahu a sílu. Tymiánu se vždy připisovala zázračná moc a měl svou funkci jako koření a lék s posilujícím účinkem, třeba pro zápasící Římany. Mattioli ve svém herbáři píše, že už v 16. století se z tymiánu dělaly „velice libé omáčky“, proto ho doporučoval přidávat do pokrmů.

Tymián je blízce příbuzný s mateřídouškou a dříve se lidově nazýval „vlašská mateřídouška“. Byla vyšlechtěna i odrůda tymiánu s citronovou vůní „Thymolemon“.

Rady pro zdraví!

Tymián je uznávanou léčivou rostlinou, působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům a nadýmání, zlepšuje trávení, takže se výborně hodí jako koření k tučným masům. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při
bronchitidách a černému kašli. Tím, že uvolňuje průdušky, působí i při astmatu. Zvláště prospěšný je pro lidi, kteří trpí kandidózou nebo  berou antibiotika, protože napomáhá obnovit normální střevní flóru. Je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Jako diuretikum pomáhá odstraňovat zadržování vody v těle, infekce močových cest, revmatismus a dnu. Zevně se tymiánový olej dá použít v hřejivých mazáních na artritidu, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda, kloktadlo a k oplachování aftů. Je také vynikající k inhalaci při rýmách, katarech, astmatu a zánětu dutin.

Rady do kuchyně!

Tymián je jedno z důležitých a hodně rozšířených koření ve Španělsku, Itálii, Francii, Řecku a dalších zemích. Tvoří součást polévkového koření „bouquet garni“ používaného ve Francii, přidává se do luštěnin, do zeleninových a rajčatových polévek a omáček, používá se při uzení masa, do sekaných mas, ke zvěřině, při přípravě ryb, do směsí na grilování, do sýrových a vaječných pokrmů, dušené i čerstvé zeleniny, salátů, k nakládání okurek či na italskou pizzu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí. Snítka tymiánu příjemně ovoní rýži při vaření. Jeho libá chuť a vůně dokonale ladí s dalšími bylinkami, spolu s meduňkou a estragonem tvoří výtečnou směs k přípravě kořenného octa či oleje.


Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tymiánu môžem potvrdiť dľa vlastnej skúsenosti Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já ji mám a ani jsem netušila, kčemu všemu je dobrá. No vida.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, tuhle bylinu ještě nemám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles