Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zázračná bylinka tymián

3. 05. 2011 | Zahrádka
Název této rostliny se odvozuje od řeckého Thymos, což značí odvahu a sílu. Tymiánu se vždy připisovala zázračná moc a měl svou funkci jako koření a lék s posilujícím účinkem, třeba pro zápasící Římany. Mattioli ve svém herbáři píše, že už v 16. století se z tymiánu dělaly „velice libé omáčky“, proto ho doporučoval přidávat do pokrmů.

Tymián je blízce příbuzný s mateřídouškou a dříve se lidově nazýval „vlašská mateřídouška“. Byla vyšlechtěna i odrůda tymiánu s citronovou vůní „Thymolemon“.

Rady pro zdraví!

Tymián je uznávanou léčivou rostlinou, působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům a nadýmání, zlepšuje trávení, takže se výborně hodí jako koření k tučným masům. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při
bronchitidách a černému kašli. Tím, že uvolňuje průdušky, působí i při astmatu. Zvláště prospěšný je pro lidi, kteří trpí kandidózou nebo  berou antibiotika, protože napomáhá obnovit normální střevní flóru. Je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Jako diuretikum pomáhá odstraňovat zadržování vody v těle, infekce močových cest, revmatismus a dnu. Zevně se tymiánový olej dá použít v hřejivých mazáních na artritidu, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda, kloktadlo a k oplachování aftů. Je také vynikající k inhalaci při rýmách, katarech, astmatu a zánětu dutin.

Rady do kuchyně!

Tymián je jedno z důležitých a hodně rozšířených koření ve Španělsku, Itálii, Francii, Řecku a dalších zemích. Tvoří součást polévkového koření „bouquet garni“ používaného ve Francii, přidává se do luštěnin, do zeleninových a rajčatových polévek a omáček, používá se při uzení masa, do sekaných mas, ke zvěřině, při přípravě ryb, do směsí na grilování, do sýrových a vaječných pokrmů, dušené i čerstvé zeleniny, salátů, k nakládání okurek či na italskou pizzu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí. Snítka tymiánu příjemně ovoní rýži při vaření. Jeho libá chuť a vůně dokonale ladí s dalšími bylinkami, spolu s meduňkou a estragonem tvoří výtečnou směs k přípravě kořenného octa či oleje.


Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jedna z mála bylinek co mám za oknemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěstujeme ho na zahrádce a mám tam druhy tymiánu. ˇužasně voní a navíc dělá i parádu, když kvete. Jinak jej sušíme a používáme ho na vynikající čajík a dochucujeme některá jídla. A navíc, nemusíme pro něj jezdit do Provence Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zrovna dnes jsem si ho koupila je nádherný a kraásně voníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
TYMIÁN-KDYŽ HO MÁM DOMA,TAK HO POUŽÍVÁM Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vozíme pravidelně už 9. rokem z Provence a máme ho rádi hlavně na masové omáčky, zelí a rybičky, opravdu nádherně voní, hlavně ve Francii ho váží do malých kytiček v bobkovém listu a dá se tedy celé koření po uvaření hezky vyjmout.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles