1. Abdominální obezita - u mužů více než 102 cm a u žen 90 cm v pase.
2. Glykémie na lačno > 5,6 mmol/l
3. Hypertenzní choroba - vysoký krevní tlak, který je vyšší než 130 / 85 mmHg
4. Zvýšená hladina cholesterolu a tuků v krvi.
Nesmíte to ale řešit žádnou striktní hladovkou, to byste si ještě více ublížili.
Jestliže omezíte nevhodným způsobem stravu (je jedno, zda hladovíte, držíte dělenou stravu, nebo jíte pouze zeleninu a bílkoviny), přinese to pouze krátkodobý výsledek. Tyto diety jsou založeny na jednostranném omezení, se kterým je však spojen i úbytek živin, tělu chybí důležité látky. Jakmile tedy dietu skončíte (to bývá většinou z důvodu hladu, nervozity či ohrožení zdraví), tělo si okamžitě začne budovat "zásoby" a Vy znovu přibíráte, hledala jsem tedy způsob, který mi pomůže korigovat váhu nejen dolů, ale i udržovat.
Hlad
Naše tělo potřebuje potravu pravidelně. Dlouhé přestávky mezi jednotlivými jídly jsou jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak dosáhnout přesně opačného efektu. Pocit hladu vede obvykle k přejedení, a v dalším stádiu i k obezitě. Nedostane-li tělo včas potřebnou dávku potravy, dělá si zásoby na horší časy, kdy zase přijde chvíle hladovění. Právě tak vznikají tolik nežádoucí tukové zásoby. Kromě pravidelnosti kontrolujte také tempo, kterým jíte. Čím pomaleji, tím lépe. Tělo si potřebuje v klidu ujasnit, kdy už je žaludek zasycený, a to může trvat třeba i půl hodiny.Hlad je pocit, který vzniká, když klesne hladina glykogenu v krvi. Organismus vykonává, ve snaze opět doplnit potřebnou hladinu glykogenu, proces v podobě přijímání potravy, pocit hladu.
Nejhorší ze všeho je nejíst. Tím si naprosto zpomalíte metabolizmus, organizmus přechází na šetřivý systém, protože nedostává dostatek energie. A tak kdykoli něco dostane, uloží si co nejvíc zásob do tuků. Potom se může stát, že i když sníte jen mrkev, tělo si z ní taky udělá zásoby, protože ví, že bude hladovět. Toto si hodně lidí neuvědomuje a dělají tu chybu, že jedí jenom jednou denně, nebo opravdu málo a tím vlastně tloustnou. Proto tyto praktiky, pokud jim holdujete, ihned opusťte, je to začarovaný kruh.
7 největších chyb ve výživě:
o Vynechávání snídaně v pracovních dnech a hladovění během dne.o Mastné snídaně se spoustou tuku ve smažených vejcích nebo párek se spoustou emulgátorů ve dnech pracovního klidu.
o Stravování ve fast-foodech a smažená jídla, přemíra vepřového masa a omáček.
o Minimum zeleniny a ovoce ve stravě.
o Konzumace velkého množství skrytých tuků.
o Sladkosti a jednoduché sacharidy v různých podobách v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách.
o Nejsytější jídlo míváme večer před spaním.
Naše tělo chátrá nepozorovaně, pomaloučku a plíživě.
Doporučené skupiny potravin pro jeden den:
Obiloviny - 5 - 6 porcí
Zelenina - 3 porce
Ovoce - 2 porce
Mléčné potraviny - 2 porce
Maso - 140 g min. celkem

Je totiž zcela možné najíst se do sytosti a cítit se spokojeně s plným žaludkem bez konzumace nadměrného množství Kj. Omezování jídel s vysokým obsahem tuku a GI výrazně sníží množství Kj a umožní zkonzumovat sice docela slušný objem potravy, ale nepřetížit organismus Kj na víc.
Vykročte do nového roku 2009 zdravější a štíhlejší a stravujte se podle vyváženého jídelníčku.
Autorka:
Mgr.Eva Manďáková Svašková - Poradenství zdravého stravování a dietologie, redukce váhy, výživový specialista, www.kgdolu.estranky.cz