Pití zeleninových a ovocných šťáv má dlouhou tradici a nejenže potěší naše chuťové pohárky, ale může vylepšit i různé zdravotní problémy, dodat tělu energii a při dodržení jistých pravidel také pomoci při očistě organismu.
Šťávy obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů, enzymů a dalších biologicky aktivních a zdraví prospěšných látek, které se liší podle použitých plodů.
Někdo se může zeptat, jaký je rozdíl, když sním například celou mrkev, nebo vypiji jenom šťávu z ní? Účinky spočívají v tom, že čerstvou šťávu organismus strává během několika minut, a tak může téměř beze zbytku využít vitamíny, minerály a hlavně enzymy v něm obsažené, které jinak trávením celého plodu získává velmi složitě, dlouhodobě a se ztrátami. To ocení hlavně lidé nemocní, kteří potřebují rychle načerpat energii, a malé děti, jejichžorganismus sijistě neumí poradit s vlákninou; šťávy se ale hodí pro všechny jako součást zdravé stravy.
BIČ NA STRES - smíchejte 2dl borůvkové a 1dl pomerančové šťávy, 2 lžíce karotkové šťávy a 2dl vody. Můžete doplnit kostkou ledu a přidat pár čerstvých borůvek. Působí proti stresu lépe než antidepresiva!
ŽIVOTABUDIČ - smíchejte 1dl šťávy z červené řepy, 1dl mrkvové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy, špetku zázvoru, 2dl vody a pomalu upíjejte. Ideální při oslabení organismu, při nachlazení nebo jako vzpruha po vyčerpávajícím dnu.
Zde jsou některé druhy zeleniny a ovoce, z nichž se šťávy nejčastěji připravují a jejich působení na organismus:
Brokolice - léčí žaludeční vředy, chrání organismus před rakovinným bujením, snižuje riziko onemocnění srdce a cév, zejména u žen po menopauze
Celer - detoxikuje organismus, udržuje správnou hustotu krve a lymfy, působí na vylučování kysličníku uhličitého z těla, zlepšuje průduškové a plicní potíže, vyživuje krev.
Petržel - jedna z nejsilnějších šťáv, nemá se pít sama najednou ve větším množství než 30-60 gramů, ale má se smíchat se šťávou z jiné zeleniny, je důležitá pro látkovou výměnu kyslíku, správnou funkci nadledvinek a šťítné žlázy, udržuje pružné cévy, posiluje močové cesty.
Zelená paprika - prospívá vlasům a nehtům, posiluje a čistí slzné a mazové kanálky. Má kladné účinky při kolikách, bolestech břicha a plynatosti.
Ananas - má mimořádně vysoký obsah enzymu bromelainu, který podporuje metabolismus bílkovin ; snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí, a pomáhá při redukci váhy.
Borůvky - zmírňují záněty, hojí sliznice, ovlivňují krvetvorbu, regenerují zrak, zlepšují vidění ve tmě, omlazují a dodávají energii, uklidňují nervy.
Grapefruit - posiluje imunitní systém, podporuje produkci hormonů, je podpůrným prostředkem při žilních onemocněních, nachlazení, zlepšuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá při redukci nadváhy.
Jahody - ideální proočistnou kůru, dodávají energii, posilují imunitní systém, působí na krvetvorbu, snižují krevní tlak, posilují vlasy, kosti a kůži, říká se o nich, že jsou afrodiziakum
Pomeranče - dodávají životní energii, odstraňují nedostatek soustředění, posilují imunitu a vazivové tkáně, zlepšují kvalitu vlasů, působí proti krvácení z nosu, podporují redukční diety.
V dnešní uspěchané době je více než důležité myslet na své zdraví, a šťávy jsou ideálním prostředkem, jak dát tělu super zdravou "injekci".
Veru
ChytráŽena.cz