Zubní kaz si ročně vyžádá 6 milionů výplní
Ačkoliv se dá zubnímu kazu velmi snadno preventivními opatřeními vyhnout, potýkají se s ním téměř všichni lidé. Alarmující statistiky uvádí až 80 % populace, což obnáší přibližně šest milionů výplní, které zubaři svým pacientům během roku provedou. Zubní kaz se překvapivě týká i celé poloviny dětí do 5 let. Primární příčinou kazu jsou špatně udržované zuby a nedostatečná péče o ně. Ta by měla mimo jiné spočívat i v pravidelných ročních zubních preventivních prohlídkách, které by u dětí měly začít od 1. roku věku. Na správně ošetřovaném zubu se totiž nemůže zubní kaz vytvořit. Spouštěčem vzniku zubního kazu je mj. i zubní plak. Pro představu sedm dní starý zubní plak obsahuje 100-300 milionů bakterií a lze ho odstranit pouze mechanickým čištěním.Zubní kaz není jen díra
Při zubním kazu dochází k poškození tvrdé zubní tkáně kyselinami, které vznikají přeměnou cukrů ve stravě. Čím více cukrů přijímáme ve stravě, tím více se tvoří kyseliny, bakterie v ústní dutině tak dostávají potravu a roste plak. Kyseliny způsobují pokles pH v ústech a tím rozpouštějí minerály na povrchu skloviny – dochází k tzv. demineralizaci a tím i oslabení zubu. Chronické onemocnění zubu prochází několika stádii. V první fázi je počínající zubní kaz okem nepostřehnutelný a nemá žádné citelné projevy. Pokud se kaz nepodchytí, dojde k vytvoření praskliny ve sklovině, kudy do ní proudí bakterie. Právě tehdy se dostavuje nárazová bolest, kterou podněcují fyzikální a chemické podněty, jako změny teploty, dotek jazyka nebo jídlo. Čím hlubší je zubní kaz, tím je bolest ostřejší. Dostavit se může i otok dásně, problém s otevřením úst nebo zapáchající dech.V počátku se dá vyléčit bez vrtačky
Málokdo ví, že pokud se zubní kaz podchytí v raném stupni, tak ho lze vyléčit. Počáteční fází se myslí ta doba, kdy se zubní kaz projevuje křídovou skvrnou na povrchu skloviny. Ta ohraničuje oslabené odvápněné místo, kde je sklovina narušená, a tím ztrácí na pevnosti či celistvosti. Právě v tento okamžik musíme nastavit a pečlivě dodržovat hygienický režimHrozba nejen o Vánocích, ale…
Kazivost zubů je pochopitelně celoroční záležitost. Jsou však potraviny, které kazivosti zubů nahrávají vyšší měrou a které mají zejména o vánočních svátcích hojnější zastoupení v našem jídelníčku. Řeč je například o cukroví obalovém v cukrové moučce, slaných chipsech, nebo sycených limonádách. V nich nehraje stěžejní roli kupodivu cukr, ale kyselina obsažená v perlivých nealkoholických nápojích jako kyselina citronová, nebo fosforečná. Ve zmíněných slaných krekrech a dalších slaných pochutinách najdeme rafinované sacharidy, které přetvářejí cukr v ústech extrémně rychle a rozmělněná hmota se lehce usazuje na dásních a zubech a vytváří tak nežádoucí zubní plak. Učiňte novoroční předsevzetí s předstihem a věnujte zubům adekvátní péči již během vánočního hodování. Ušetříte si nejen trauma ze zubní vrtačky, ale i peněžní úhrady zubařského zákroku.Zdroj: Elmex