Vajíčka opouštějící zažívací trakt hlavního hostitele ulpívají kdekoliv ve vnějším prostředí. Člověk se nejčastěji nakazí „infikovanou“ zeleninou, lesními plody, houbami nebo i přímo z vnějšího prostředí při nedodržování hygienických návyků. Vajíčka, která člověk pozře, se dostávají do zažívadel, zde se uvolní larvy, které se dostanou do krevního oběhu. Játra jsou prvním cílovým orgánem, v němž způsobují onemocnění „alveolární echinokokózu“. Z jater mohou být larvy rozneseny do dalších orgánů (i svalů a mozku). Dle toho také vypadá klinický obraz onemocnění člověka. Z infikovaných lidí onemocní 10 – 15 %, záleží na vnímavosti, stavu organismu a „infekční dávce“.

Základem prevence onemocnění člověka je hygiena, tj. mytí zeleniny, lesních plodů a samozřejmě rukou. Nekonzumovat lesní plody přímo utržené, v každém případě raději omýt tekoucí vodou, lépe však konzumovat tepelně ošetřené (min. 60 °C). K preventivním opatřením dále patří pravidelné hubení myší a pravidelné odčervování psů a koček, které požírají myši.
Podle švýcarských údajů onemocní zhruba dva lidé na milion obyvatel. V Německu je ročně hospitalizováno okolo 100 lidí na alveolární echinokokózu.
Do budoucna je možné uvažovat o odčervování lišek prostřednictvím speciálních návnad s účinným prostředkem. První zkušenosti mají právě v Německu a ve Švýcarsku. U cizopasníka působí účinná látka na jeho povrchovou blánu, kterou leptá, a na svalstvo, u něhož způsobuje křeče. Je možné, že i v ČR využije Státní veterinární správa německých zkušeností a půjdeme též touto cestou.
Čtěte také:
Červen na zahradě - měsíc jahod, třešní a dalších chutných plodů
Bacte bacil vitamínem