I alkoholici a kuřáci mají jíst jablka a mrkev
Ochrana proti nádorům - zelenina, ovoce a luštěniny?
V rámci studie bylo prozkoumáno téměř půl milionu Američanů ve věku od padesáti let výše. Tito lidé byli sledováni po více než čtyři roky a za tu dobu se u zhruba osmi set z nich rozvinul některý ze zhoubných nádorů hlavy a krku. Ukázalo se, že nejmenší riziko rozvoje těchto nádorů mají právě lidé, kteří spořádají nejvíce ovoce a zeleniny. Tato jednoznačně zdravá strava chránila před nádory a hlavy a krku dokonce i ty výtečníky, kteří své ovocné přesnídávky prokládali cigaretou a skleničkou něčeho ostřejšího.Které ovoce je nejzdravější?
Ze širokého spektra druhů ovoce a zeleniny se některé druhy ukázaly jako největší ochránci před zmíněnými zhoubnými nádory. Mezi zeleninou byla nejužitečnější konzumace paprik, rajčat a mrkve. Z ovoce nejvíce ochrany poskytly jablka, nektarinky, broskve, švestky, hrušky a jahody. Kromě ovoce a zeleniny dokázaly před rakovinou ochránit také luštěniny – především fazole a hrách.
Jak velké množství zeleninové či ovocné stravy bychom měli spořádat, aby se na nás projevil jejich ochranný účinek? Ve zmíněné studii byli mezi nejvíce chráněné účastníky s největší spotřebou čerstvé stravy zařazeni lidé, kteří denně zkonzumovali tři až čtyři porce ovoce nebo zeleniny. Na druhém pólu se pak octli ti, kteří denně snědli pouze jednu porci ovoce či zeleniny, nebo dokonce ještě méně.