Pro nízký obsah využitelných uhlovodanů je sója doporučována i nemocným cukrovkou. U žen v rámci přirozeného stárnutí dochází k prudkému snížení množství hormonů, zvláště estrogenu. Žena se ocitne v tzv. přechodu, v klimakteriu. Je pochopitelné, že se taková prudká změna neobejde bez následků. Úbytek estrogenů doprovází celá řada příznaků s výrazně negativním vlivem na kvalitu života ženy.
Asi nejznámější jsou návaly, ale tzv. klimakterický syndrom tvoří řada dalších příznaků: změny nálad, bušení srdce, nespavost, únava atd. Bylo zjištěno, že nepříjemné zdravotní problémy, které provázejí přechod, se dají snížit

Příjem rostlinných hormonů snižuje i riziko odvápnění kostí, tedy osteoporózy a působí preventivně proti rakovině. V této souvislosti je zajímavé, že Japonky umírají na rakovinu prsu čtyřikrát méně než Evropanky a Američanky. Také jejich nádory obvykle rostou pomaleji. Jediným výrazným rozdílem je pravděpodobně zvýšená konzumace sóji a sójových produktů u Japonek.
Sójové tipy do kuchyně
- K tomu, aby se projevily pozitivní účinky sóji na náš organismus, ji nemusíme konzumovat ve velkém množství. Sójové boby se doporučuje konzumovat jedenkrát týdně a více využívat ostatní sójové výrobky - mléko, jogurt, sójový sýr - tofu, sójové maso, mouku apod.- Sójové boby před vařením 8-12 hodin namáčíme a pak asi 4 hodiny vaříme. Dobu varu výrazně zkrátíme vařením v tlakovém hrnci, kdy stačí asi 50 minut.
- Časově výhodné je používat předvařené sójové boby nebo konzervované boby.
- Uvařené sójové boby mají lehce oříškovou chuť a lze je použít k přípravě salátů, kterým dodají zajímavou chuť.
- Uvařené sójové boby můžeme na malém množství oleje upražit a použít jako náhradu oříšků. Pražené sójové boby lze koupit pod názvem alaburky.
- Sójová mouka nejen zvyšuje výživnou hodnotu a kyprost pokrmu, ale také zlepšuje jeho chuť. Přidáváme ji do domácích moučníků, drobného pečiva, sekaných mas, houskových i bramborových knedlíků...
- Konzervované sójové klíčky použijeme přímo, čerstvé klíčky krátce povaříme a přidáváme do pomazánek či salátů. Výborně doplňují i pokrmy připravované na čínský způsob.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz