Jestliže odborníci varují, že jednou z nejčastějších chorob, která ohrožuje českou populaci, je obezita, představuje hlávkový salát ideální lék. Podle odrůdy obsahuje 90 až 95 % vody a navíc až 1,5 % vlákniny, takže i velká mísa plná salátu je z hlediska příjmu energie naprosto neškodná. Vysoký obsah vody a vlákniny zrychluje pohyb střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky a tak přispívá nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu.
Hlávkový salát patří k nejstarším pěstovaným zeleninovým druhům. K nám se dostal díky mnišské kultuře. Mniši přivezli saláty ze Středomoří a pěstovali je v klášterních zahradách. Důvod byl ale jiný, než by nás mohlo napadnout. Věřili totiž, že pojídání salátu pomáhá překonávat pohlavní pud a nečisté myšlenky.
Zelená listová zelenina patří podle lékařů i dietologů k nejzdravějším potravinám. Salát, který se jí téměř výlučně syrový, pak stojí na čele pomyslného žebříčku. Pěstitelé vyšlechtili stovky odrůd, které se od sebe liší barvou, tvarem, strukturou listů i chutí. Výrazný rozdíl v obsahu užitečných přírodních látek je mezi saláty červenolistými a klasickými zelenými odrůdami.
Saláty s červenými listy obsahují významné množství karotenu, který zpopularizovala touha po dlouhotrvajícím přírodním opálení. Stěžejní je ale jeho schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou právě nadměrné opalování může způsobit. Zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti.
Právě na jaře se stává hlávkový salát silným bojovníkem proti jarní únavě, na kterou taktéž platí v salátu obsažená kyselina listová.
Konzumace syrového hlávkového salátu tak posiluje imunitní a nervový systém, zlepšuje transport kyslíku, podporuje vstřebávání bílkovin, posiluje srdce i svaly. Dále výrazně podporuje trávení (i díky tzv. hořčinám, které zelené listy obsahují). Komplex přírodních látek v salátu má dokonce i protikřečové a tišící účinky.
VYZKOUŠEJTE:
Starší lidová medicína nahrazovala makové opium bílou mléčnou šťávou vytékající ze salátových listů. Měla mít podobný uklidňující a uspávací účinek, ale mnohem jemnější a navíc u ní nehrozilo riziko návyku. Pro ty, kteří nemohou večer spát a zároveň je trápí večerní hlad, by tak mohla být malá porce hlávkového salátu ideálním posledním jídlem na dobrou noc.
Zdroj: DTEST
Hanka
ChytráŽena.cz