Hrachová semena obsahují draslík a hořčík. Významný je i obsah vitamínů skupiny B, což v kombinaci s hořčíkem předurčuje hrách ke konzumaci v období zvýšené psychické zátěže. Naklíčená hrachová semena jsou zdrojem vitamínu C, který se v nich během klíčení tvoří jako ochranná látka.
Z hrachu může naše tělo získat velké množství nukleových kyselin, které potřebuje při buněčných „opravách“ a tvorbě nových buněk a tkání. Z tohoto pohledu lze hrách vnímat jako zeleninu výrazně omlazující. Vysoký obsah kvalitních bílkovin napomáhá tvorbě svalové hmoty, proto je hrách vhodnou potravinou pro děti, dospívající, sportovce a fyzicky pracující. Dokonce bývá označován jako přírodní anabolikum.
Léčivá je i hrachová nať, která se sbírá v době květu. Protože obsahuje mimo jiné i alantoin, používá se odvar z natě jako prostředek protizánětlivý, hojivý a močopudný. Velmi zajímavé jsou protirakovinné účinky hrachu. Protože blokuje enzym proteázu, kterého nádorové buňky ke svému bujení potřebují velké množství, zkouší se jeho preventivní protinádorové užívání.
Nadýmání a případným dalším komplikacím při trávení hrachu předejdeme, pokud ho nevaříme ve vodě, v níž jsme ho namáčeli, a hlavně pokud do pokrmu přidáme saturejku nebo bazalku.
VYZKOUŠEJTE:
Zařaďte na jídelníček pokrmy z hrachu, pokud pravidelně cvičíte. Díky jeho hodnotným bílkovinám podpoříte nárůst svalové hmoty přirozenou cestou.
Hanka
ChytráŽena.cz
Zdroj: DTEST