Vitamíny jsou základní složkou lidské potravy. Prospívají nám na těle i na duchu. Nejen, že mají ochrannou funkci, ale navíc podporují mnohé fyziologické procesy. Naše tělo si je bohužel neumí samo vytvořit, a tak je potřeba, abychom je užívali. Kromě vitamínu C si je však umí ukládat do zásoby. A jaký je nejlepší způsob dostat do organismu vitamíny? Přece potravou, ovoce a zelenina jsou tou pravou volbou. V tomto období jsou aktuální především tradiční jablka, citrusové plody a dále pak různé druhy exotického ovoce.
Netvařte se kysele
Ze všech 13 základních skupin vitamínů, které jsou známy, prospívá naší imunitě nejvíce vitamín C. Je dobrou prevencí proti chřipkovým onemocněním a v jejich době je proto dobré jeho příjem zvýšit. Rozhodně to ale neznamená, že byste se měli vyhýbat ostatním vitamínům. To je veliká chyba! Konzumací všech vitamínů vůbec nic nezkazíte. Každý je totiž dobrý pro něco jiného a všechny dohromady tvoří pestrou paletu doplňků potravy. Užíváním vitamínů si zlepšíte svoji náladu, budete fit a rozhodně vám žádný zasmušilý výraz ve tváři nehrozí. Budete šťastní, že si můžete užívat jarních radovánek a nemusíte ležet v posteli, pít čaj a potit se.Co o něm nevíte?
Přesto, že je pojem vitamín C všeobecně známý, existuje několik zajímavostí, které o něm možná nevíte. Jeho správný název je kyselina L-askorbová. Poprvé byl izolován v roce 1928 maďarským chemikem Albertem Szent-Györgyim. Synteticky byl poprvé vyroben až v polovině 20. století sirem Waltrem Normanem Haworthem z Birminghamské univerzity.Možná si myslíte, že nejvíce vitamínu C je v citrusech, ale pozor, zdání klame. Nejvyšší obsah má překvapivě šípek, je to 2000 mg na 100g. Dalšími bohatými zdroji jsou černý rybíz, kiwi, brokolice, červený rybíz, papája, jahody, brusinky, pomeranče, citróny, limety, grapefruity, ale i brambory, rajčata, květák a špenát.
Gejzír vitamínu v proudu chutí
Jak sami vidíte, vitamín C je zkrátka obsažen téměř všude. Můžete si vybrat ovoce či zeleninu podle vaší chuti, rozhodně nešlápnete vedle. Aby vitamin C dobře, rychle a účinně zabral, je vhodné ho užívat v ranních hodinách. Kyselý obličej po ránu sice není nejpříjemnější, ale pro zdraví to rozhodně stojí. Není však nic špatného na tom, když si ho dáte později. I v poledních hodinách je tělo schopné ho pořádně vstřebat.Čerstvý, přírodní vitamín C získaný přímo z ovoce je pro tělo pravděpodobně přínosnější než ten synteticky vyrobený. Když už nic jiného, tak vás konzumace ovoce osvěží a rozhodně vás i zasytí na rozdíl od užívání tablet. Výhodou „céčka“ je, že je rozpustné ve vodě, ne v tuku. Nemusíte se tak bát, že po snědení pomeranče či grepu ve vás žádný vitamín nezůstane. Naopak, budete ho plní, ale předávkování rozhodně nehrozí.