Bakterie jsou nejjednoduššími organismy na světě. Najdeme je všude kolem nás a většinou z nich příliš radostí nemáme, protože nám mohou znepříjemnit život řadou nemocí a neduhů. Věděli jste však, že nám někdy svým působením také pomáhají?
Díky bakteriím je náš jídelníček (a nápojový lístek) obohacen o kvašené výrobky jako jsou například sýr, sójová omáčka, nakládaná zelenina, kyselé zelí, ocet, víno a jogurt.
Dokáží také vyrábět látky, které se užívají jako přísady do maziv, nátěrových hmot, keramiky, pracích prášků nebo dokonce léků. Schopnost bakterií rozkládat některé látky se využívá především v zpracovávání odpadu a v čistírnách odpadních vod. Mohou dokonce pomáhat při likvidaci ropných skvrn, nebo se používají místo pesticidů proti škůdcům. Geneticky upravené bakterie také vyrábí inzulin a další hormony, látky pomáhající při regulaci růstu, enzymy a protilátky. Jelikož se jedná o jednobuněčné organismy, které mají relativně jednoduchou DNA a rychle se množí, používají se hojně rovněž v genetickém výzkumu.
Nezastupitelnou úlohu sehrávají bakterie také v našem trávicím systému, konkrétně ve střevě. Už jste určitě slyšeli o „přátelských“ bakteriích, že? Jsou to speciální druhy, které obývají naše střeva a pomáhají nám s trávením. Bez nich bychom nedokázali řádně využít některé složky naší potravy. Například slupky z ovoce jsou pro náš organismus nestravitelné. „Přátelské“ bakterie nám je však pomáhají zpracovat. Jakoby je nám předtráví, tedy rozloží na jednodušší sloučeniny a ty u pak naše tělo zpracovat dokáže. Získáme tak vitamíny, ke kterým bychom jinak vůbec neměli přístup! Jak se vlastně tyto bakterie do našich těl dostanou? Rodíme se s nimi? Kdepak! Střeva novorozence jsou při porodu zcela sterilní – bez jakýchkoliv bakterií. Ty se do trávicího traktu dostávají až v průběhu prvních dní – při kojení, olizování ručiček... Proto také mívají miminka zpočátku potíže s trávením, často je bolí bříško. Ve střevech dospělého člověka žijí miliony bakterií. Pokud však je léčen antibiotiky, jsou i tyto prospěšné střevní bakterie ohroženy. Proto užívání antibiotik často doprovází zažívací potíže.
Společně na planetě Zemi koexistujeme již miliony let, bakterie jsou nedílnou součástí našich životů. Nevidíme je, jsme jimi však ovlivňováni neustále. Stali jsme se životním prostředím pro některé z nich a na oplátku je využíváme při výrobě léků i potravin.
Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz