Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co a jak převařujeme?

1. 10. 2009 | Škola vaření

Co je převaření?


Převaření je metoda tepelného ošetření potraviny či nápoje, při které se tekutiny zahřívají na teplotu vyšší než 100°C a tím dochází ke zničení mikroorganizmů a choroboplodných zárodků.

 

Co převařit?


Převařovat můžeme všechny tekutiny bez ohledu na jejich hustotu. Nejčastěji se převařují ovocné šťávy, voda či mléko. 


Jak převařovat?


Je třeba počítat s tím, že převaření je nejméně šetrná metoda tepelného ošetření potraviny či nápoje. Při dlouhodobém zahřívání nad teplotu 100°C jsou zničeny nejen všechny škodlivé mikroorganizmy, ale také zdraví prospěšné látky. To platí především u čerstvého mléka z farmy, kde převařením dochází ke zničení všech vitaminů a minerálů. Navíc si nemůžeme být jisti, že se v mléku skutečně nenacházejí žádné škodlivé látky.   

 

Mléko v kartonovém obalu je zdravější a bezpečnější


Snadnější a bezpečnější variantou je tedy mléko trvanlivé, které je ošetřené metodou UHT a baleno v ochranném kartonovém obalu. Technologie UHT je podobná převaření, ale je mnohem šetrnější. Mléko se velmi krátce (řádově 2 – 3 vteřiny) zahřeje na teplotu 135 - 137˚C a poté rychle zchladí. Tak dojde ke zničení všech bakterií a choroboplodných zárodků, ale zároveň si mléko zachová všechny zdraví prospěšné látky, které se jinak při domácím převařování ztrácí.  Po zpracování mléka metodou UHT je mléko plněno do kartonových obalů, které na rozdíl od skla nebo PET lahví nepropouštějí vzduch ani světlo. Proto tedy vydrží trvanlivé mléko v kartonu až 6 měsíců i mimo lednici. Trvanlivé mléko je trvanlivé tedy pouze díky „převaření“ a speciálnímu obalu, nikoliv konzervantům!! Není tedy divu, že je trvanlivé mléko stále více zabydlené v moderních domácnostech na celém světě. Filip Sajler s tím zcela souhlasí: „Mléko v obalech Tetra Pak se často používá také v restauracích, protože je praktické – je skladné, má dlouhou trvanlivost a pokud náhodou spadne na zem, nic se nestane.“

 

Čeho se vyvarovat


Pokud se mléko od farmáře převařuje doma, nikdy si nemůžete být jisti, zda v něm byly zničeny všechny nebezpečné mikroorganizmy.

Při převáření mléka se rozkládají nebo vylučují látky příznivé pro lidský organizmus (vitaminy, minerály) a v takovém případě mléko zcela ztrácí svoje výživové hodnoty. Proto je bezpečnější i zdravější používat trvanlivé mléko zpracované metodou UHT.


Zdroj: Bez konzervantů.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I převařování je vlastně věda a každá potravina chce své. Je dobré si předávat zkušenosti, aby nedocházelo ke zbytečnému znehodnocování potravin. Každá rada je užitečná a ne každý ví všechno. Poučujeme se v každém věku.
Obrázek uživatelky
profil
...k faktům, co uvádí Weendy přidávám skutečnostSmajlík, že ani tvaroh z krabicového mléka doma nelze vyrobit, mléko zhořkme, páchneSmajlíkSmajlíkSmajlík a proto odmítám za takové věci utrácet..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ploně a rozhodně souhlasím s pisatelkou lucia1604,jsme v dnešní době hodně rozmazlení!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Také kupuji mléko v kartonovém obalu, pro jeho dlouhou trvanlivost.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles