Co je převaření?
Převaření je metoda tepelného ošetření potraviny či nápoje, při které se tekutiny zahřívají na teplotu vyšší než 100°C a tím dochází ke zničení mikroorganizmů a choroboplodných zárodků.
Co převařit?
Převařovat můžeme všechny tekutiny bez ohledu na jejich hustotu. Nejčastěji se převařují ovocné šťávy, voda či mléko.
Jak převařovat?
Je třeba počítat s tím, že převaření je nejméně šetrná metoda tepelného ošetření potraviny či nápoje. Při dlouhodobém zahřívání nad teplotu 100°C jsou zničeny nejen všechny škodlivé mikroorganizmy, ale také zdraví prospěšné látky. To platí především u čerstvého mléka z farmy, kde převařením dochází ke zničení všech vitaminů a minerálů. Navíc si nemůžeme být jisti, že se v mléku skutečně nenacházejí žádné škodlivé látky.
Mléko v kartonovém obalu je zdravější a bezpečnější
Snadnější a bezpečnější variantou je tedy mléko trvanlivé, které je ošetřené metodou UHT a baleno v ochranném kartonovém obalu. Technologie UHT je podobná převaření, ale je mnohem šetrnější. Mléko se velmi krátce (řádově 2 – 3 vteřiny) zahřeje na teplotu 135 - 137˚C a poté rychle zchladí. Tak dojde ke zničení všech bakterií a choroboplodných zárodků, ale zároveň si mléko zachová všechny zdraví prospěšné látky, které se jinak při domácím převařování ztrácí. Po zpracování mléka metodou UHT je mléko plněno do kartonových obalů, které na rozdíl od skla nebo PET lahví nepropouštějí vzduch ani světlo. Proto tedy vydrží trvanlivé mléko v kartonu až 6 měsíců i mimo lednici. Trvanlivé mléko je trvanlivé tedy pouze díky „převaření“ a speciálnímu obalu, nikoliv konzervantům!! Není tedy divu, že je trvanlivé mléko stále více zabydlené v moderních domácnostech na celém světě. Filip Sajler s tím zcela souhlasí: „Mléko v obalech Tetra Pak se často používá také v restauracích, protože je praktické – je skladné, má dlouhou trvanlivost a pokud náhodou spadne na zem, nic se nestane.“
Čeho se vyvarovat
Pokud se mléko od farmáře převařuje doma, nikdy si nemůžete být jisti, zda v něm byly zničeny všechny nebezpečné mikroorganizmy.
Při převáření mléka se rozkládají nebo vylučují látky příznivé pro lidský organizmus (vitaminy, minerály) a v takovém případě mléko zcela ztrácí svoje výživové hodnoty. Proto je bezpečnější i zdravější používat trvanlivé mléko zpracované metodou UHT.
Zdroj: Bez konzervantů.cz
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz