Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 19.09. 2024
Dnes má svátek Zita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dávné a nejkrásnější železnice na Prima ZOOM

12. 08. 2024 | Televizní tipy
Historické vlaky, a ještě starší koleje, brázdící tři evropské země, kde se zastavil čas minimálně na železnici, představí seriál Po kolejích dávných železnic. Další neobyčejné tratě přinese série Nejkrásnější železnice světa. Seriál drncá po kolejích od Skotska přes africkou Namibii nebo americkou Kalifornii až do prosluněné Itálie. A cestou seznamuje diváky s pozoruhodnými lidmi, kteří po nejkrásnějších železnicích světa nejen cestují, ale kteří na nich také pracují. Užijte si vlakovou nostalgii a nádheru prostřednictvím Prima ZOOM.

Jízdenku nepotřebujete, a přesto se projedete vlakem na Prima ZOOM:


Od 12. 8. 20.00 – Po kolejích dávných železnic
25. 8. 22.10 – Supervlaky
Od 1. 9. 20.55 – Nejkrásnější železnice světa III

Dávné a nejkrásnější železnice na Prima ZOOMPo kolejích dávných železnic (3 díly, premiéry pondělí 20.00, reprízy čtvrtky v 9.35)

Objevte skrytou krásu starých evropských železničních tratí v poutavém třídílném seriálu Po kolejích dávných železnic. Vydejte se na fascinující cestu malebnou krajinou Rumunska, Bulharska a Albánie, během níž se seznámíte s bohatou historií jejich starých železnic a s lidmi, jejichž životy jsou s těmito tratěmi úzce spjaty. Historické vlaky projíždějí těmito odlehlými regiony už desítky let, a přitom si klestí cestu přes drsná pohoří, podél malebných vesniček i nedotčenou divočinou. Nejednou jim hrozilo zrušení a uzavření, ale místní obyvatelé neustále bojují za jejich zachování a záchranu.

12. 8. Poslední albánské vlaky
19. 8. Bulharská rhodopská železnice
26. 8. Nejstarší rumunská horská železnice

Supervlaky (repríza středa 28. 8. v 15.40)

Francouzský vysokorychlostní vlak TGV se už podruhé stal nejrychlejším vlakem světa. Ale jeho inženýři se nenechávají zpomalit momentálními úspěchy a neustále se snaží dosáhnou ještě vyššího tempa. Proto vyslali na tratě nový typy rychlovlaků budoucnosti. Všechno začalo v 50. letech minulého století s řadou CC 7100 a tehdy novou elektrickou lokomotivou, která byla výrazně lehčí než všechny její předchůdkyně. 

Tento technologický skvost se zapsal do historie, když překonal světový rychlostní rekord v jízdě vlaku. A protože elektrifikace železniční dopravy měla jednoznačné úspěchy, čím dál méně výkonné parní lokomotivy začaly být postupně vyřazovány z provozu. Od té doby vyjelo na tratě mnoho dalších vylepšených nástupců původního vlaku TGV. Všichni překonaly hranice a stanovily nové rekordy v železniční dopravě. Dosavadního vrcholu se podařilo dosáhnout v roce 2007 neuvěřitelným výkonem 574 km/h. Ale budoucnost supervlaků má být ještě rychlejší.

Nejkrásnější železnice světa III (10 dílů, premiéry neděle 21.00, opakování středy v 10.20)
1. 9. Skotsko

Pětihodinová cesta regionální expresní soupravou od pobřeží na pobřeží z Kyle of Lochals do Aberdeenu patří k nejmalebnějším trasám Skotska, což tvrdí i strojvedoucí Gareth Cook. Trasa vede nádhernou krajinou, která bývala divokým územím klanů. Z jejich náčelníků se stali statkáři a je zde k vidění tradiční způsob života. Pobřežní vesnice Plockton se vyznačuje možností lodního výletu za tuleněm šedým a vlak zde na znamení zastaví. 

Cesta dál vede přes Attadale, pak kolem elektrárny Mosford u přehrady Lochluichart, do Inverness, kde končí první část etapy a přestupuje se na jinou vlakovou soupravu. První zastávkou v druhé části trasy je městečko Nairn, kde se nachází jedno z nejdelších nádraží ve Velké Británii. V malé stanici Keith, která je dalším bodem na trase, je možnost nasednout do vlaku s ochutnávkou whisky na historické trati Whisky Line a navštívit Dofftown, místo prosycené whisky. Po návratu na původní trať v Keithu už zbývá jen poslední zastávka, kterou je cílová stanice ve městě Aberdeen, které je známé jako hlavní město mořské těžby ropy.

8. 9. Kalifornie

560 km dlouhá, celodenní cesta po jedné z nejkrásnějších železničních tratí, lemující pobřeží Tichého oceánu, začíná v San Diegu a skončí v San Luis Obispo. První zastávkou je lázeňské město Carlsbad s léčivou minerálkou a další zastávka vede k návštěvě nádherné, nejdelší surfařské pláže. Další zastavení je v San Clemente, kde je vidět, jak eroze ohrožuje železniční trať, pak vlak zamíří do vnitrozemí, do obrovské metropole Los Angeles, kde je skvostné nádraží a možnost svezení historickou lanovkou „Andělský let“. Cestou je možné ochutnat jahody v městečku Venturaa a pak se vlak vrací k pobřeží do Santa Barbary, kde se nachází jedna z jednadvaceti misií františkánů. V cílové stanici je svérázný a kýčovitý hotel Madona In.

15. 9. Peak District

Mezi nejkrásnější železnice světa patří i britská železnice vedoucí z Crewe přes Peak District do Yorku, na níž jezdí vlak poháněný historickou parní lokomotivou Royal Scot, kde je cestující hýčkán. První úsek cesty vede přes hrabství Cheshire, kde jsou poslední zbytky starých rašelinišť a vlak jede i po nejstarší železnici na světě spojující Liverpool a Manchester. Druhá etapa této trasy vede přes impozantní viadukt Marple, hrabstvím Derbyshire, čtyřkilometrovým tunelem Cowburn do národního parku Peak District a kolem přehrady Derwent do údolí Hope, kde se farmář Jef stará o zachování vřesovišť. Poslední zastávkou této krásné trati je vesnice Hathersage, kde spisovatelka Charlotte Brönteová načerpala inspiraci k napsání románu Jana Eyrová. Cílem je tentokrát starobylé město York a výletníci mají možnost navštívit mnoho památek, včetně starého viktoriánského depa, kde sídlí muzeum železnic.

22. 9. Portugalsko

Portské víno patří k nejznámějším vínům na světě a jedna z nejkrásnějších železnic vede kolem portugalských vinic, podél řeky Douro. Portské víno je jedinečné díky vysoké cukernatosti a tradičnímu rozmačkání nohami v sudu, šlapáním. Po dvou a půl hodinách zamíří vlak do města Porto, kde je jedna z nejkrásnějších železničních stanic a kde je potřeba přesednout na vlak jedoucí na jih do Lisabonu, se zastávkou v Aveiru, kde jsou solné pláně a jedna z posledních firem s tradiční výrobou solené tresky. Poslední zastávkou před koncem této části je Entroncamento, které je centrem portugalské železniční sítě, kde se setkávají dvě hlavní železniční sítě a nachází se zde železniční muzeum. V Lisabonu je možnost projet město úzkými uličkami historickou tramvají a pak nasednout na vlak mířící do kouzelného městečka Sintra, kde je i konec této trasy. Město Sintra je pohádkovým městem díky rozkošným palácům postaveným v různých obdobích.

29. 9. Itálie

Cesta po staré neapolské trati spojující Jadran s Tyrhénským mořem patří mezi nejkrásnější železnice světa a začíná ve městě Pescara, které je ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Malá stanice ve městě Sulmona je první zastávkou této trasy. Několik generací zde funguje rodinná firma vyrábějící světoznámé mandle v čokoládě. Ze Sulmony vede nejmalebnější část trasy historickým vlakem přes hory a přes národní park Majella do městečka Castel Di Sangro, kde se přesedá na další vlak, už modernější. Další etapa vede přes Isernii, přes jeden z největších italských viaduktů, pokračuje pestrobarevným údolím až do Neapole. Z Neapole vede krátká, vůbec první italská vlaková trať přes zastávku Pietrarsa, kde se nachází muzeum historických vlaků, do cílové stanice, na nejstarší vlakové nádraží v Itálii, ve městě Portici.

6. 10. Afrika

Od pobřeží Namibie vede přes pohoří i přes poušť železniční trať, po níž jezdí luxusní, pohodlný vlak svou desetidenní cestu. Trasa začíná ve městě Walvis Bay, pokračuje přes poušť Namib, kolem pohoří Erongo, kde stále žijí potomci kmene Sanů. Trasa pokračuje do města Otjiwarongo, kde se nachází rezervace chránící gepardy, a přes křižovatku v Kranzbergu. do hlavního města Namibie, Windhoeku. Zde je možné zakoupit originální řemeslné výrobky. Trasa pokračuje přes poušť Kalahari na jih Afriky s návštěvou panství Bezalel, známého výrobou brandy. Poslední část této trasy vede přes Kimberley, kde je největší diamantový důl na světě, a pak do cíle, kterým je město Pretoria, s velkou sochou Nelsona Mandely před sídlem vlády Jihoafrické republiky.

13. 10. Colorado

Z nádraží v Denveru vyráží vlak Rocky Mountainer společnosti Pacifik Union na jednu z nejkrásnějších železnic světa. Trať vede přes stará hornická města duchů, kde se těžilo především zlato, ale i železo, měď, stříbro a zinek. Trasa stoupá do hor až do nejvyššího bodu trasy 2500 m n. m. Pokračuje 10 km tunelem Moffat, odkud vlak začne pomalu klesat, po západních svazcích hor a projede 5 km kaňonem Gore. Dalším zajímavým místem je Glenwood Springs, městečko s bohatou historií amerického Západu. V poslední části vede trať přes domov divokých mustangů v Palisade a podél řeky Colorado. Pouštní město Moab v Utahu uzavírá trasu, která nabízí cestujícím ve vlaku Rocky Mountairer nádherné výhledy.

20. 10. Francie

Za jednu z nejkrásnějších železničních tratí je považována železniční trať začínající v Nice, směřující na sever k půvabné, středověké vesničce Villars-sur-Var, kde kdysi žili templáři a lisuje se zde olivový olej, tradičním způsobem. Cesta pokračuje na západ do Puget-Théniers, odkud vede etapa parním vlakem přes pohádkovou vesničku Entrevaux s historickými stavbami do starobylé vesničky Annot. Zde parní vlak končí. Dál se opět pokračuje moderním vlakem do vesnice Le Fugeret, s velkými lány levandulí, které jsou pastvou pro včely a včelaři zde stáčejí ten nejlepší levandulový med. Vlak projede tunelem La Colle Saint-Michel, který je dlouhý 3457 metrů, a zamíří do obce Thorame-Haute, kde žije nadšenec Henri Fradet, který je majitelem soukromého muzea s vozy značky Citroen. Zakončení této trasy je v lázeňském městě Dignes-les-Bains, ale úplné a velkolepé zakončení je až na vrcholku Rocher de Neuf Heures, odkud je nádherný výhled na město i na rozlehlá údolí.

27. 10. Queensland

Vlak Spirit of Queensland patří k nejoslnivějším osobním vlakům na světě, a právě vyráží s Brisbane na cestu dlouhou přes 1600 km. V bujném vnitrozemí lze spatřit ptakopyska. Další zastávkou je město Gympie, které bylo centrem zlaté horečky v Austrálii a kde se mohou návštěvníci projet historickým vlakem. Další zastávkou je Bundanerg, kde se vyrábí legendární rum, a vlak pokračuje dál, po rozlehlých dobytkářských oblastech, do hlavního města hovězího masa v Austrálii, do Rockhamptonu, kde je vyhlášená dobytčí burza. Zatímco cestující spí, vlak uhání dál a míří do tropů, daleko od velikých měst, kde fungují létající lékaři. V Townsville se nachází muzeum podvodního umění a díky instalovaným sochám se více šíří povědomí o hrozícím zániku Velkého bariérového útesu. V Cairnsu, kde tato dlouhá cesta končí, je vstup a vlaková trať do nejstaršího pralesa na světě, který může návštěvník vidět i z lanovky.

3. 11. Španělsko

V Andalusii, v nejjižnější části Španělska, vyráží luxusní vlak Al Andalus na několikadenní zpáteční vyjížďku ze Seville do Seville. První zastávkou na této trase je město Jerez de la Frontela, které proslavilo cherry a legendární andaluský kůň. Odtud zamíří vlak do města Bobadilla se zajížďkou do krásného města Ronda se slavným mostem Punte Nueco a pak vlak zamíří do města Granada kolem jeskyně Cueva de la Pileta, kde jsou zachovány starodávné malby a krápníkové varhany. Vlak pokračuje přes zastávku v jeskyni Maria la Canastera, kde se každý večer tančí a zpívá, do starobylého města Granada, kde se nachází Alhambra, dílo islámské architektury. Na kraji města Córdoba se nachází restaurace Noor, v níž si návštěvník pochutná na jídle ovlivněném historií – v celém městě se mísí různé španělské kultury, které splynuly v jednu. Córdoba byla poslední zastávkou a vlak veze cestující zpět do Seville.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles