O čem je řeč?
Jedná se o stálezelený strom vysoký až 30 metrů, který pochází z jihovýchodní Asie, údajně z pralesů Indie. Zde se podle dostupných archeologických nálezů pěstoval již před 6000 lety. Je národním stromem Bangladéše. Oblíbený je pro své obrovské a velmi chutné sladké plody. Občas se říká, že džekfrut je nejchutnější ovoce mezi ovocem. Chuť lze jen těžko popsat, je aromatická a vzdáleně podobná ananasu. Narazila jsem na toto netradiční ovoce poprvé v Thajsku a okamžitě mi zachutnalo.Název Artocarpus pochází z řečtiny, a to spojením slov artos (chleba) a karpos (ovoce).
Kde na džekfrut můžeme narazit?
Dnes je kromě jihovýchodní Asie rozšířen hojně na tropických ostrovech v Pacifiku, v severní Africe a v Brazílii. Odtud se, zejména z Keni, vyváží do Evropy. K nám se dováží převážně jako kompot v konzervách, ale místy se už dá sehnat i jako čerstvé vyloupané ovoce.
Domorodci v jihovýchodní Asii pokládají chlebovník za jednu ze základních potravin. Původní obyvatelé si z této plodiny vyráběli chléb.
Jak vlastně vypadá?
Strom kvete bílými květy, které včetně plodů vyrůstají přímo z kmene. Začíná kvést a plodit až po 3 až 8 letech pěstování. Plody jsou mimořádné svou velikostí. Mají oválný tvar a mohou měřit do délky až metr a do šířky půl metru. Váží obvykle kolem 10 kilo, avšak byly sklizeny i plody o váze 80 kilogramů.Žlutozelené drsné plody jsou v podstatě souplodí, které je tvořeno mnoha většími hnědými semeny obalenými žlutou dužinou, která se konzumuje. Není jednoduché plod vykrájet, je lepkavý, nůž je proto vhodné namáčet v oleji a použít jednorázové rukavice. Strom plodí v průměru 250 kilogramů ovoce ročně. Říká se, že džekfrut představuje vůbec největší ovoce, které ve světě na stromech můžeme najít.
Delikatesa na dvanáct způsobů
Dužina se dá konzumovat na mnoho způsobů. Syrová, v ovocných salátech, nezralá dužina vařená ve slané vodě nahrazuje zeleninu, v omáčkách může nahradit maso, dá se smažit nebo péct, připravují se z ní kompoty, marmelády, podává se jako příloha místo vařených brambor, připravují se z ní sirupy, kanduje se nebo se z ní vyrábí likéry.Semena se praží a pečou podobně jako jedlé kaštany, nebo se z nich připravuje ragú či zmrzlina. Vyloupaná a rozemletá semena se přidávají do mouky, do polévek, nebo se jimi mohou zahušťovat omáčky.
Zpracuje se všechno
Využitelné jsou i dřevnaté části stromu. V Thajsku ze dřeva jeho vařením získávají žluté barvivo, jímž se barví oblečení.Všechny části stromu obsahují lepkavý latex, který z rostliny vytéká při poranění a který je možné využít jako lepidlo či tmel.
A co výživové hodnoty?
Plody obsahují hodně škrobu, vlákniny a významné množství vápníku a fosforu. Dále jsou zde zastoupeny vitaminy (C, B1, B2, karoteny), bílkoviny a větší podíl sacharidů.Rádi byste si džekfrut vypěstovali doma?
Můžete ho pěstovat uvnitř domu v květináči nebo ve skleníku. Vyžaduje teplo (teplota by neměla klesat pod 10 – 15 stupňů), hodně světla a prodyšný substrát (např. směs rašeliny s pískem). Nepřelévat. Chlebovník má rád spíše sušší půdu a vyšší vzdušnou vlhkost. Rostlinu je vhodné pravidelně hnojit a přes léto rosit odstátou vodou.
Množí se semeny, která však rychle ztrácí klíčivost. Je nutné je zasadit zhruba do 14 dnů. Není potřeba je nechat naklíčit na světle, lze je zasadit rovnou do substrátu, nebo nechat vyklíčit přikryté děrovaným mikrotenovým sáčkem. Předtím je však vhodné je zhruba 3 hodiny máčet ve vlažné vodě. Semena se u nás dají sehnat přes specializované webové stránky.
Vegetativně (řízky) se vám rostlinu rozmnožit nepodaří.
Až se tedy jednou vypravíte do jihovýchodní Asie, nezapomeňte si na místním tržišti koupit kousek tohoto největšího ovoce světa. Jistě vám bude chutnat.
silky - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz