Navzdory dřívějším tvrzením, že to je metla lidstva a nejlepší kamarád cholesterolu, stále má čestné místo jak v domácnostech, tak v restauracích.
Podle odborníků není zase tak škodlivý a nebezpečný, jak se nám snažili tvrdit dříve. Při jeho používání je zkrátka nutné dbát na čistotu a čerstvost oleje. Při prudkém zahřátí, které při smažení ve fritovacím hrnci nastane, se maso zatáhne a nepustí do sebe tolik oleje, jako když je vložíme na špatně rozpálenou pánev.
Jestliže tuto vymoženost dosud nevlastníte, měli byste vědět, že ji ocení zejména ten, kdo si rád pochutná na křupavých řízcích, smaženém květáku či jiné zelenině, a hlavně milovníci smažených brambor na několik způsobů.
Rozhodli jste se pro koupi fritézy? Vybírejte dobře. Čtyřčlenná rodina zužitkuje hrnec s větším košem a objemem oleje. Standardní nádoby pro domácí užití pojmou 1,5 až 2 litry oleje. Osmažíte v nich až 1 kilogram potravin, což odpovídá spotřebě právě čtyřčlenné rodiny. Je-li vaše rodina rozvětvená a vy pravidelně vaříte pro více lidí, nezoufejte. K dostání jsou i kousky s větší nádobou.
Jako velmi praktická se ukázala vyjímatelná nádoba na olej. Hrnec snadno udržíte čistý a manipulace s ním je jednoduchá. Nádoba by také měla mít nepřilnavý povrch. Samozřejmostí by mělo být i vnější spouštění fritovacího koše. Zamezíte tak nepříjemným drobným popáleninám od prskajícího oleje. Jednoduše fritézu zavřete a pak teprve spustíte koš do horkého oleje.řízek
Snad každá nádoba je vybavena signalizačním světlem, jež se rozsvítí, jakmile je olej rozpálený na správnou teplotu. Při jejím poklesu kontrolka zase zhasne. Kvalitní fritézy mají také filtry, jež zachytí nepříjemné pachy, a výlevku na olej. Ten prostým otočením knoflíku steče do připravených nádob, které lze vyjmout a uložit do lednice. Tak můžete olej uchovat, když chcete hrnec umýt nebo víte, že jej delší dobu nebudete používat.
Pro správné fritování je třeba dodržovat několik zásad. Především je to čištění oleje. Smažíte-li něco ve strouhance, nezapomeňte tu přebytečnou z jídla oklepat. Po každém fritování byste měli olej přecedit, aby v něm nezůstávaly zbytky jídla, které se dalším smažením přepalují. Mokré nebo vlhké potraviny před smažením dobře osušte. A jestli je okénko pro kontrolu věčně zamlžené, zkuste je před smažením potřít zevnitř olejem.
Lilinecka25
ChytráŽena.cz-čtenářka
ChytráŽena.cz-čtenářka