Někdy to možná vypadá, že na švestky narazíme kolem každé silnice, ale zdání klame. Doba, kdy jsme byli švestkovou velmocí, je dávno pryč – minimálně sto let. Do té doby ale byla u nás švestka doma, přestože má kořeny někde na Kavkaze. O její expanzi do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří švestky sázeli cestou, když dobývali nová území.

K přímé konzumaci je švestka ideální. Dodá rychlou energii, cukry, vitamíny, osvěží i povzbudí. Namletými sušenými švestkami se kdysi sladilo a taky se mlsaly místo čokolády. Z rozhodnutí vrchnosti se slivoně sázely i kolem cest, spolu s dalšími ovocnými stromy, aby si v jejich stínu mohli vojáci, kteří táhli krajinou, odpočinout, a hlavně rychle zahnat hlad. Rozmanité použití v mnoha receptech mají švestky dodnes.
Na švestky se v dalším díle vypravíme do ovocných sadů v Synkově u Rychnova nad Kněžnou, kde jsou podle místního sadaře pana Šíly zdejší jižní svahy přímo předurčeny k intenzivnímu pěstování ovoce.
Švestkové menu Hrdiny kuchyně
• Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
• Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
• Švestkový koláč s mákem
• Švestková zavařenina s ořechy