Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017

30. 09. 2017 | Televizní tipy
Máme ji rádi v tuhém i tekutém stavu, nasladko i naslano, teplou i studenou, čerstvou i sušenou. Švestka – fantasticky univerzální ovoce. Právě po jejím příběhu budou pátrat Martin Škoda a Marie Doležalová v pátém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.

Někdy to možná vypadá, že na švestky narazíme kolem každé silnice, ale zdání klame. Doba, kdy jsme byli švestkovou velmocí, je dávno pryč – minimálně sto let. Do té doby ale byla u nás švestka doma, přestože má kořeny někde na Kavkaze. O její expanzi do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří švestky sázeli cestou, když dobývali nová území.

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017Díky nim se tak toto ovoce dostalo na Balkán, odkud pak během migrací Slovanů doputovalo i do našich končin. Za skutečnou popularitu švestek u nás však vděčíme Karlu IV. Vedle vinné révy byly totiž švestky jednou z jeho pěstitelských priorit, i proto se jim dodnes leckde říká karlátka či kadlátka.

K přímé konzumaci je švestka ideální. Dodá rychlou energii, cukry, vitamíny, osvěží i povzbudí. Namletými sušenými švestkami se kdysi sladilo a taky se mlsaly místo čokolády. Z rozhodnutí vrchnosti se slivoně sázely i kolem cest, spolu s dalšími ovocnými stromy, aby si v jejich stínu mohli vojáci, kteří táhli krajinou, odpočinout, a hlavně rychle zahnat hlad. Rozmanité použití v mnoha receptech mají švestky dodnes.  

Na švestky se v dalším díle vypravíme do ovocných sadů v Synkově u Rychnova nad Kněžnou, kde jsou podle místního sadaře pana Šíly zdejší jižní svahy přímo předurčeny k intenzivnímu pěstování ovoce.

Švestkové menu Hrdiny kuchyně


•    Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
•    Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
•    Švestkový koláč s mákem
•    Švestková zavařenina s ořechy

Sledujte pátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.



Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 30.9. 2017:

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles