Zdravá snídaně je nejen ta, která obsahuje velké množství zdravých potravin, ale je záležitostí také kombinace, úpravy a časového rozvržení. Obecně je známo, že jíst by se mělo pětkrát až šestkrát denně po menších dávkách, aby naše tělo dokázalo přijaté živiny postupně zpracovat a přijatou energii poté využívat v průběhu celého dne.
Během první poloviny dne bychom měli zkonzumovat 60% z celkového denního příjmu energie a jenom samotná snídaně by nám měla dodat až 25%. A i přesto je v České republice trendem nesnídat a v horším případě ještě vynechat oběd.
Naše tělo bývá kvůli zavedenému životnímu stylu nastaveno
tak, že nejaktivnější býváme ráno, a proto je nutné dodat tělu dostatek
energie. Vynecháním snídaně dochází k tomu, že máme o to větší chuť na
oběd nebo rovnou na večeři.
Místo pravidelné stravy 5-6 denně se často uchylujeme k tomu, že jíme pouze jednou či dvakrát denně, výběr potravin je rovněž diskutabilní – sladké, energeticky bohaté či jinak nevhodné potraviny. Nepravidelná strava, nevhodný výběr potravin a nedostatečný pohyb vedou k nerovnováze v příjmu a výdeji energie. Při jednorázovém vyšším příjmu energie ji organismus nedokáže všechnu zpracovat a využít a její přebytek tedy ukládá. Pokud je takový stravovací režim dlouhodobý, organismus nedokáže celou energii využít a má tendenci ukládat si z každého jídla energii do zásoby. Tím dochází k vytváření nežádoucích tukových zásob a nadváhy.
Na universitě v Notthinghamu např. zjistili, že nesnídající ženy mají tendenci konzumovat během dne pokrmy s vyšší energetickou hodnotou, čímž se zvyšuje riziko nadváhy.
Co tedy vybrat pro správnou a zdravou snídani?
Vhodnou volbou na snídani bývají jogurty a jiné mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru, celozrnné pečivo namazané rostlinnými tuky, celozrnné cereálie, přírodní sýry, přiloženo by mělo být ovoce a zelenina. V dnešní uspěchané době, kdy „není čas a klid“ na zdravou snídani může být řešením vhodně vybrané a ne příliš sladké müsli nebo oblíbené cereální tyčinky.
Samozřejmostí zdravé snídaně, ale také celodenního správného
stravování je dodržování dostatečného pitného režimu. Jeho základem je voda –
raději neperlivá, vhodné ale mohou být i zelené, bylinné ovocné čaje nebo
ředěné džusy. Doporučené denní množství
je 2,5 – 3 l,
v letních měsících i více.
Dopřejte si zdravé ráno a celý den pak buďte naplněni energií.
Zdroj: CORNY Linea
ChytráŽena.cz