Už naše babičky věděly, že pouhé jedno jablko denně jim ušetří návštěvu lékaře. To ostatně potvrzují i mnohé dnešní studie. Jablko obsahuje až 85 % vody, žádný tuk, minimum bílkovin a 10 % sacharidů ve formě ovocného cukru. Jsou v něm cenné minerální složky a vitaminy: vitamin A, vitaminy skupiny B a zvláště vitamin C. Například jablko vážící 100 g dodá našemu organismu stejnou dávku vitality jako 2 g čistého vitaminu C. Jablka působí protizánětlivě, podporují činnost ledvin, pomáhají snižovat krevní tlak, povzbuzují činnost střev a dezinfikují střevní sliznici. Hrají i významnou roli v léčbě dny.
Zvláštní kapitolu si zaslouží jablečný ocet - starodávný domácí zázračný prostředek bohatý na vitaminy, minerály, vápník, sodík, draslík a další. Pročišťuje organismus, aktivuje spalování tukových zásob, jeho kyselá esence podporuje látkovou výměnu a přirozeně podporuje zdravou dietu. Pomáhá neutralizovat kyseliny v těle, jako jediný ocet nevyvolává v těle kyselou reakci. Doporučuje se každé ráno nalačno vypít sklenici vody s jednou polévkovou lžící jablečného octa. Komu vadí kyselá chuť, může si přisladit lžičkou medu. Při akutním nachlazení lze vypít během dne až pět sklenic. Jablečný ocet koupíte dnes už běžně v prodejnách potravin, větší výběr je samozřejmě v obchodech se zdravou výživou.
Můžeme si ho ale připravit i doma (receptů je samozřejmě více, toto je jeden z nich): budeme potřebovat 2 kg zralých jablek, která rozkrájíme a zbavíme slupek a jádřinců. Poté jablka nastrouháme nebo umeleme v mlýnku na maso a ve vhodné nádobě (stačí dobře vymytá zavařovací sklenice) zalijeme asi 1,8 l vody svařené s 1/2 kg cukru. Přikryjeme plátnem a necháme 6 týdnů kvasit. Poté přecedíme přes plátýnko a přilijeme 1 - 2 dl čistého lihu. Necháme odstát další týden a můžeme stáčet do lahví. Uzavřené vydrží v lednici až rok.
Pár tipů z „jablečné lékárny“:
Zácpa: jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a do změknutí uvaříme s 250 ml bílého vína a 2 lžičkami cukru. Po každém jídle sníme jednu lžíci této hmoty. Průjem: 2 nastrouhaná jablka smícháme se sklenicí černého čaje a trochu osolíme. Popáleniny a jizvy: mažeme čerstvou kašičkou z jablek. Akné: jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme nadrobno. Poté uvaříme do měkka v 250 ml vody. Po vychlazení nanášíme hmotu vatovým tamponem na problematická místa. Modřiny a podlitiny: po přikládání obkladu z jablečného octa (na několik minut) bolest rychleji ustoupí.
Na závěr bych ještě ráda varovala před vžitým omylem: jablko není kartáček na zuby, v žádném případě jejich čištění nenahrazuje. Díky vysokému obsahu cukru a kyselin zubní sklovině neprospívá, nezapomeňte tedy použít zubní kartáček a pastu.
Autor:uznevim