Když už si mám vybrat ze všech jídel, dávám přednost asijské kuchyni. Možná pro exotickou a díky koření i chuťovou pestrost.
Z českých jídel mám asi nejraději svíčkovou, ale nejlépe z pravé svíčkové, čerstvé smetany a domácích houskových knedlíků. Ty různé bufetové napodobeniny, kdy je omáčka z mléka a místo masa je sekaná nebo v lepším případě plíčky a polotovarový bílý knedlík, mi opravdu nechutnají.
Pokud zajdu do restaurace, určitě si nejen pochutnám na vybraném menu, ale dávám přednost těm restauracím, které jsou čisté a vůbec zajímavé svým interiérem. Většinou to poznáte už při vstupu a v druhém momentu při návštěvě toalet. Pokud je v restauraci třeba i živá hudba, krb nebo třeba akvárium, vždy je to příjemné zpestření. Ale rozhodujícím momentem, proč jdu do restaurace, je určitě pokrm samotný. Prostě si chci pochutnat.
Když se podívám na jídelní lístek, vybírám nejraději ze sezónních jídel.
U hotových jídel dávám přednost zeleninovým přílohám, protože knedlíky, ač u svíčkové jsou nenahraditelné, skrývají jen prázdné kalorie. Proto mě vždy potěší, když na obědovém menu najdu například nějakou rybku s grilovanou zeleninou či alespoň zapékanou brokolici.
Již jsem se setkal i s příručkou, kde se v dietním režimu objevil segedínský guláš s knedlíkem. To by mi bylo nejen těžko, ale neumím si představit, že bych po tomto menu ztrácel na hmotnosti. Je ale pravda, že přítomné zelí i maso je pro tělo alespoň přínosem. A možná si člověk nesmí dát více než jeden knedlík, potom by to mohlo být i dietní. Pokud si člověk dá nejčastěji objednávané jídlo - smažené hranolky a smažený sýr, postrádá pokrm nejen zeleninu, tedy vlákninu, ale při doplnění o tatarku je ještě vydatnější a méně zdravý než zmíněný segedín. Přesto jsou smažená jídla tolik oblíbená.
Nemohu říci, že by mi smažená jídla nechutnala, ale vzhledem k tomu, že málokde je dělají na nepřepáleném tuku, zpravidla se jim vyhýbám.
Alternativním řešením je obalení řízku místo v klasické strouhance například v kukuřičných chipsech. Případně na vteřinu ponořit osmažený pokrm do vařící vody, odplaví se tak část tuku.
Pokud jsem v zahraničí, nejraději si dávám rybu a mořské plody. Je to proto, že alespoň ve státech s mořem, jsou tyto pokrmy většinou čerstvé. U nás se sice můžeme setkat s tím, že nám upraví rybu, která ještě plave před našima očima v akváriu, ale za tento zážitek si zaplatíme pomalu jako za jednosměrnou cestu k moři.
Z ryb mám nejraději candáta, ale ten také patří k těm dražším. Pro běžné stravování je určitě lepší vybrat si kapra nebo pstruha, protože losos může pocházet z chovů, kde ryba nemá dostatek prostoru, stejně jako populární pangasius.
Když už si kupujete mraženou rybu, nepočítejte s tím, že vám bude chutnat jako na dovolené u moře. Nejen že bude chybět ta pravá atmosféra, ale mražená ryba už bude mít jinou chuť oproti čerstvým rybám, a ještě zaplatíte za zmrzlou vodu, které je obzvlášť u pangasia opravdu hodně.
Autor:pppeettrr