Z českých jídel mám asi nejraději svíčkovou, ale nejlépe z pravé svíčkové, čerstvé smetany a domácích houskových knedlíků. Ty různé bufetové napodobeniny, kdy je omáčka z mléka a místo masa je sekaná nebo v lepším případě plíčky a polotovarový bílý knedlík, mi opravdu nechutnají.
Pokud zajdu do restaurace, určitě si nejen pochutnám na vybraném menu, ale dávám přednost těm restauracím, které jsou čisté a vůbec zajímavé svým interiérem. Většinou to poznáte už při vstupu a v druhém momentu při návštěvě toalet. Pokud je v restauraci třeba i živá hudba, krb nebo třeba akvárium, vždy je to příjemné zpestření. Ale rozhodujícím momentem, proč jdu do restaurace, je určitě pokrm samotný. Prostě si chci pochutnat.

U hotových jídel dávám přednost zeleninovým přílohám, protože knedlíky, ač u svíčkové jsou nenahraditelné, skrývají jen prázdné kalorie. Proto mě vždy potěší, když na obědovém menu najdu například nějakou rybku s grilovanou zeleninou či alespoň zapékanou brokolici.
Již jsem se setkal i s příručkou, kde se v dietním režimu objevil segedínský guláš s knedlíkem. To by mi bylo nejen těžko, ale neumím si představit, že bych po tomto menu ztrácel na hmotnosti. Je ale pravda, že přítomné zelí i maso je pro tělo alespoň přínosem. A možná si člověk nesmí dát více než jeden knedlík, potom by to mohlo být i dietní. Pokud si člověk dá nejčastěji objednávané jídlo - smažené hranolky a smažený sýr, postrádá pokrm nejen zeleninu, tedy vlákninu, ale při doplnění o tatarku je ještě vydatnější a méně zdravý než zmíněný segedín. Přesto jsou smažená jídla tolik oblíbená.
Nemohu říci, že by mi smažená jídla nechutnala, ale vzhledem k tomu, že málokde je dělají na nepřepáleném tuku, zpravidla se jim vyhýbám.
Alternativním řešením je obalení řízku místo v klasické strouhance například v kukuřičných chipsech. Případně na vteřinu ponořit osmažený pokrm do vařící vody, odplaví se tak část tuku.
Pokud jsem v zahraničí, nejraději si dávám rybu a mořské plody. Je to proto, že alespoň ve státech s mořem, jsou tyto pokrmy většinou čerstvé. U nás se sice můžeme setkat s tím, že nám upraví rybu, která ještě plave před našima očima v akváriu, ale za tento zážitek si zaplatíme pomalu jako za jednosměrnou cestu k moři.
Z ryb mám nejraději candáta, ale ten také patří k těm dražším. Pro běžné stravování je určitě lepší vybrat si kapra nebo pstruha, protože losos může pocházet z chovů, kde ryba nemá dostatek prostoru, stejně jako populární pangasius.
Když už si kupujete mraženou rybu, nepočítejte s tím, že vám bude chutnat jako na dovolené u moře. Nejen že bude chybět ta pravá atmosféra, ale mražená ryba už bude mít jinou chuť oproti čerstvým rybám, a ještě zaplatíte za zmrzlou vodu, které je obzvlášť u pangasia opravdu hodně.
Autor:pppeettrr